Hlavní obsah

Biker Kulhavý mistrem světa!!!

CHAMPÉRY

Jaroslav Kulhavý to dokázal! Za hustého lijáku se stal ve švýcarském Champéry mistrem světa v cross country horských kol. Jezdec stáje Specialized Racing porazil svého největšího rivala, Švýcara Nino Schurtera, o 47 vteřin. Bronz vybojoval Francouz Julien Absalon. „Jsem strašně šťastný. O tomhle jsem snil celou kariéru. Jsem rád, že mi to vyšlo a mám duhový dres. Byl to nejtěžší, ale taky nejhezčí závod mojí kariéry,“ řekl šestadvacetiletý biker z Ústí nad Orlicí.

Foto: Michal Červený/mtbs.cz

Jaroslav Kulhavý v cíli slaví, je mistrem světa!

Článek

Kulhavý dosáhl největšího úspěchu kariéry a jen podtrhl dominanci v této sezóně, kdy vyhrál celkově i Světový pohár. Na kontě už má juniorský titul z roku 2003. Pro Česko vybojoval vůbec první zlatou medaili z elitní kategorie v historii mistrovství světa.

Kulhavý si se zbytkem světa pohrál jako kočka s myší. Nejdřív zkoušel odjet se Schurterem, ale jejich mírný náskok dlouho nevydržel. Dotáhli se na ně Francouzi Absalon a Marotte, další Švýcar Vogel a také obhájce titulu Španěl Hermida.

Na českém reprezentantovi bylo vidět, jak je naprosto v klidu. I v momentě, kdy začalo lít jako z konve. Úseky na kořenech a kamenech v lese byly neskutečně těžké, ale Kulhavý neudělal jedinou chybu. Z vedoucí skupiny postupně odpadli Vogel a Marotte, v pátém ze sedmi okruhů už jeli na čele jen Kulhavý a Schurter. Hermidu zbrzdil defekt zadního kola a Absalon nestačil.

Schurter dupal jak zvíře, jenže český šampión se za ním bez problémů držel. A když v šestém kole nastoupil, během chvilky měl k dobru cenné vteřiny a domácí závodník se zlomil. Při nájezd do posledního kola už měl Kulhavý dostačující náskok a bylo jasné, že si titul vzít nenechá.

Úspěch českých barev podtrhl jedenáctým místem Jan Škarnitzl. „Je to super výsledek. Mrzí mě, že mi těsně ulítkla první desítka, ale i tak jsem spokojen. Konečně jsem zajel něco venku. Vždyť já měl dobré výsledky jen doma a na svěťákách to lítalo kolem 25. místa,“ přiznal Škarnitzl.

Výsledky:
1. Kulhavý (ČR) 1:44:30, 2. Schurter (Švýc.) +47, 3. Absalon (Fr.) +1:26, 4. Hermida (Šp.) +2:09, 5. L. Flückiger +4:29, 6. Vogel (oba Švýc.) +4:56, ... 11. Škarnitzl +5:50, 24. Spěšný +8:31, 33. Friedl (vš. ČR) +10:43.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.