Hlavní obsah

Boroš poprvé mistrem republiky, obhájce Šimůnek skončil po pádu v nemocnici! Havlíková vyhrála počtvrté

Aktualizováno

Mistrem České republiky v cyklokrosu se v Hlinsku stal poprvé v kariéře Michael Boroš, jenž v závěru závodu uhájil vedení před Tomášem Paprstkou. Pro bronz si dojel Jan Nesvadba. Obhájce prvenství Radomír Šimůnek mladší hned v prvním kole po nebezpečně vyhlížejícím sjezdu z lesa na asfalt spadl, podle zdravotníků byl dokonce chvíli v bezvědomí a nemohl hýbat s krční páteří. Proto byl převezen na vyšetření do nemocnice.

Foto: David Taneček, ČTK

Vítěz MČR v cyklokrosu Michael Boroš z týmu Pauwels Sauzen - Vastgoedservice.

Článek
Fotogalerie

Mezi ženami při absenci Kateřiny Nash triumfovala Pavla Havlíková a získala rekordní čtvrtý titul. Druhá byla Nikola Nosková a třetí Adéla Šafářová. Na obhájkyni titulu Martinu Mikuláškovou zbyla čtvrtá příčka.

Trio mužských medailistů se na sněhem pokryté, ale dobře připravené trati, a v téměř desetistupňovém mrazu odpoutalo od ostatních zhruba v třetině závodu. V posledním okruhu Boroš nastoupil a stíhat ho dokázal jen Paprstka, ale v cílové rovince už se pořadí nezměnilo.

"Sen se splnil. Šel jsem do závodu s tím, že už si chci také vyzkoušet, jak chutná titul, a získat mistrovský dres. Ten mám, takže jsem spokojený," řekl Boroš, jenž měl dosud na kontě dvě stříbra a jeden bronz, vše z posledních tří šampionátů.

Spokojený však byl i druhý v cíli Paprstka. "I když tam nakonec kousíček chyběl. Měl jsem ve výkonu rezervu, Michael byl lepší. I v tom závěru ve stoupání, kdy šel na první místo a kde se závod rozhodl," připomněl Paprstka, vítěz české série Toi Toi Cup.

"Domácí cyklokrosová sezóna je pro mě super. Kdybych vyhrál tady, byla by to třešnička na dortu, ale i za druhé místo jsem rád. Je to pro mě konečně medaile z domácího šampionátu v cyklokrosu, doteď jsem měl jedinou z juniorů," pochvaloval si Paprstka.

Že by na cenný kov měl dosáhnout, ho napadlo poměrně brzy. "Ťoupalíka jsem předjížděl v kopci v prvním, nebo ve druhém kole. Ten byl jalový. Emil Hekele pak také odpadnul, i když s námi vydržel déle, než jsem si myslel a podal špičkový výkon. Pak už jsem se soustředil jen na to, jak bychom mohli Michaela utahat, ale ustál to a vyhrál on," ocenil Paprstka.

"Myslím, že jsme s Tomášem (Paprstkou) Michaelovi docela zatopili. Byl to pěkný závod. Taktika byla jasná; víme, že Michael je na tom výkonnostně lépe, závodí venku a má to lépe zvládnuté než my dva. Taktikou tedy bylo střídat se na něm a nedat mu to zadarmo, což myslím, že se nám povedlo. Můžeme mu jen blahopřát. Byl to jeho den," prohlásil Nesvadba.

Havlíková si vyjela čtvrtý titul

V závodu žen se Havlíková s Noskovou hned po startu usadily v čele a Havlíková nakonec triumfovala i díky pádu své týmové kolegyně z Jablonce v posledním kole.

"Jsem především ráda za to, že jsme dnes mohly ukázat týmovou dominanci. To je pro mě top. Titul je strašně krásná věc, ale když jsme s Nikčou jezdily vepředu a okolo nikde nikdo, to je něco, čeho jsem chtěla dosáhnout," řekla Havlíková novinářům.

Třiatřicetiletá všestranná závodnice se osamostatnila v čele historického pořadí mistryň republiky. Jako jediná má čtyři prvenství, třikrát triumfovaly Mikulášková a Nash, která tentokrát dala přednost přípravě v zámoří na světový šampionát.

Nosková se ocitla na zemi dokonce dvakrát, i proto byla se stříbrem spokojená. "Umístění na bedně se cení. Kdybych na ní nebyla, tak jsem určitě zklamaná," prohlásila Nosková. "Nikdy jsem s Pavlou celý závod neobjela. Dnes se to povedlo, ten pád v posledním kole mě hodně mrzí. Spadla jsem už v předposledním, kdy mi to dvakrát podklouzlo, ale to jsem si Pavlu dojela. Ale pak v místě, kde se vjíždí podruhé do depa, jsem zajela do závěje. A tam už je do cíle kousek, takže s tím už se nedalo nic dělat," uvedla Nosková. Třetí Šafářová zaostala za vítězkou již o více než tři minuty.

Mistrovství ČR v cyklokrosu v Hlinsku:
Muži (22,5 km):
1. Boroš (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) 1:01:31
2. Paprstka stejný čas
3. Nesvadba (oba Expres CZ-Scott Team Kolín) -37
4. Hekele (Stevens bikes-Emilio Sport) -2:17
5. Malík (Topforex-Lapierre) -3:48
6. Petruš (Ethic Sport) -4:43
7. Rajchart (Česká spořitelna-Accolade) -6:14
8. Mayer (KC Hlinsko) -6:27
9. Lasák (Max Cursor) -6:49
10. Jarý (Johnson Controls AŠ Mladá Boleslav) -7:19.
Ženy (12,5 km):
1. Havlíková 41:36
2. Nosková (obě KC Kooperativa Jablonec n.N.) -12
3. Šafářová (Nutrend Specialized Racing) -3:01
4. Mikulášková (ČEZ Cyklo Team Tábor) -3:18
5. Vaníčková (Ivar CS-Author) -3:31
6. Kukulová (Cyklo Team Kolárna) -3:55.

Reklama