Hlavní obsah

Čeští cyklokrosaři si před SP v Táboře přejí umístění na stupních vítězů

PRAHA

V neděli zavítá na české území druhý z devíti závodů Světového poháru v cyklokrose. V Táboře se představí kompletní česká cyklokrosová špička v čele se Štybarem, Bínou, či Šimůnkem. Úvodní díl seriálu se jel v belgickém Kalmthoutu, kde se nejlépe z našich umístil na čtvrtém místě Radomír Šimůnek, šestý byl Zdeněk Štybar.

Článek

Trať v Táboře domácím jezdcům vyhovuje, a proto se čeká nějaký úspěch. „Věřím, že Šimůnek se Štybarem budou bojovat o stupně vítězů,“ nechal se slyšet na úterní tiskové konferenci reprezentační trenér Petr Klouček a pokračoval: „Myslím, že se máme v Táboře na co těšit. Domácí prostředí bude naši výhodou.“

V Táboře se představí celých sedmnáct mistrů světa včetně kompletní česká špičky, která nastoupí ve stejném složení jako v úvodním závodě Světového poháru. Tedy ve složení: Zdeněk Štybar, Radomír Šimůnek, Petr Dlask, Kamil Ausbuher, Vladimír Kyzivát, Martin Bína, Jaroslav Kulhavý a Martin Zlámalík. „Myslím si, že všichni už v Táboře dokázali zajet pěkný závod. V současné době se v nejlepší formě nachází Štybar a Šimůnek. Zvláště Šimůnek je dobře připravený. Asi se bude hodně taktizovat, přesto věřím, že si kluci dokáží navzájem vypomoci,“ řekl Klouček.

Chybět nebudou ani Belgičané

Na startu nebudou chybět ani první tři muži z úvodního podniku v Kalmthoutu - Belgičané Nijs, Wellens a Vervecken, vedle nich bude v první řadě stát také úřadující mistr světa Nizozemec Lars Boom. Celkem se na trati představí 170 závodníků z 15 států. V kategorii elite je přihlášeno 54 cyklistů. Na nejlepšího bude v cíli čekat odměna ve výši 2300 eur (asi 60 tisíc korun) a celkem si jezdci rozdělí 59 tisíc eur (asi 1,5 miliónu korun).

Závodní okruh měří 3200 metrů a jezdci se budou muset poprat se dvěma překážkami a dvěma schody. V Táboře se Světový pohár pojede už pojedenácté, ale vůbec poprvé se v jihočeském městě představí všechny čtyři výkonnostní kategorie. V 10 hodin dopoledne je na programu start juniorů, o 70 minut později vyjedou na trať jezdci do 23 let. Ženy odstartují v půl druhé a hlavní závod kategorie elite začne v 15:00.

V Táboře se pojede i MS 2010

Na této trati se v Táboře pojede naposledy, o kousek vedle se totiž buduje zcela nový okruh, na kterém se pojede za necelý rok a půl světový šampionát. Na profilu trati se výrazně podíleli i čeští cyklokrosaři, proto nechybí pojmenování jako „Štybarova šikana“, „Šimůnkova zatáčka“, či „Dlaskovy schody“.

Celý sportovní areál, jenž je v Táboře ve výstavbě, si pochvalovala i starostka města Tábor Hana Randová. „Je to první projekt, který jsme šili na míru jedné konkrétní skupině sportovců. Cyklokros a Tábor jsou už dlouhou dobu spjati,“ prozradila Randová.

Reklama

Související témata: