Hlavní obsah

Cyklistická unie kvůli bizarním časovkářským přilbám přezkoumá své předpisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) oznámila, že v reakci na stále extrémnější podobu časovkářských přileb přezkoumá své předpisy týkající se této části vybavení.

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

Cyklistické helmy dostávají v posledních letech opravdu bizarní tvary. Na snímku dánská hvězda Jonas Vingegaard

Článek

„Současný a velmi rozšířený trend se zaměřuje více na výkon než na primární funkci přilby, tedy zajištění bezpečnosti jezdce v případě pádu, což vyvolává obavy,“ uvedla UCI v prohlášení. „Unie zreviduje svá nařízení týkající se designu a používání přileb v závodech. Tím chce zajistit, aby byl stanoven jasný rámec, který je v souladu se zamýšlenými záměry.“

Na začátku tohoto týdne v úvodní časovce závodu Tirreno-Adriatico vzbudil rozruch futuristickými helmami elitní tým Visma-Lease a Bike, za který jezdí dvojnásobný vítěz Tour de France Jonas Vingegaard. Dánovi přilba k výraznému úspěchu nepomohla. Na desetikilometrové trati skončil devátý o 22 sekund za vítězným Španělem Juanem Ayusem, který měl běžnou časovkářskou helmu.

Novou podobu helmy použili kromě nizozemského týmu také jezdci Bahrain Victorious a dalších stájí. Na sociálních sítích sklidili často posměch fanoušků.

Reklama

Související témata: