Hlavní obsah

Senzační medaile. Cyklokrosařka Zemanová získala na MS v závodě žen do 23 let bronz

Aktualizováno

Cyklokrosařka Kristýna Zemanová získala na mistrovství světa v nizozemském Hoogerheide v závodě žen do 23 let bronz a ukončila pětileté čekání Čechů na medaili. Zvítězila domácí favoritka Shirin van Anrooijová. Mistrem světa v elitní mužské kategorii se stal popáté v kariéře Mathieu van der Poel. V dramatickém závodě porazil rivala Wouta van Aerta. Michael Boroš dojel 21. V závodě juniorů byl Václav Ježek desátý, vyhrál Francouz Léo Bisiaux.

Foto: Jan Němec/MTBS.cz , ČTK

Kristýna Zemanová získala na MS bronzovou medaili.

Článek

Devatenáctiletá Zemanová kontrolovala od začátku dění v čele závodu. Brzy sice odjely dvě hlavní aspirantky na titul Van Anrooijová s Britkou Zoe Bäckstedtovou, ale česká reprezentantka byla hned za nimi ve dvojičce s Marií Schreiberovou. Ve třetím ze šesti okruhů ale přišlo zaváhání Lucemburčanky a pád, úřadující česká šampionka se jí rychle vzdálila o více než čtvrt minuty a náskok navyšovala.

Obhájkyně stříbra Van Anrooijová zvítězila před loňskou juniorskou šampionkou Zoe Bäckstedtovou o 33 sekund. Zemanová přijela třetí o dalších 59 sekund zpět. Posledním českým medailistou byl dosud Tomáš Kopecký, jenž získal mezi juniory v roce 2018 rovněž v Nizozemsku stříbro.

"Jsem strašně šťastná, vůbec nevím, co mám říct... Tohle byl vždycky můj sen a vůbec mi nedochází, co se vlastně stalo. Je to neuvěřitelný. A je to také strašně velká odměna za všechnu tu dřinu a vše, čím jsem si prošla v posledních dvou letech," uvedla Zemanová v rozhovoru s novináři.

Mistrem světa v cyklokrosu se stal popáté v kariéře Nizozemec Mathieu van der Poel. V dramatickém závodě na domácí trati v Hoogerheide porazil velkého rivala a trojnásobného světového šampiona Wouta van Aerta z Belgie. Bronz z loňska dokázal obhájit další Belgičan Eli Iserbyt. Michael Boroš obsadil 21. místo.

Osmadvacetiletý Van der Poel odjel společně se stejně starým sokem ostatním hned od začátku. Před desítkami tisíc diváků nasadili na suché a rychlé trati strhující tempo. Tak trochu podle očekávání nakonec svedli velký souboj až do posledních metrů desetikolového závodu. Většinu odtáhl v čele Van der Poel, ale v závěru se mu na vedoucí pozici nechtělo. Takticky si počkal až do cílové rovinky a jeho útok byl úspěšný.

Všestranný belgický rodák Van der Poel oslavil celkem pátý titul po letech 2015 a 2019 až 2021. Van Aert dosáhl na zlatý hattrick v letech 2016 až 2018. Obhájce loňského titulu z amerického Fayetteville Brit Tom Pidcock dal přednost přípravě na silniční sezonu a v Nizozemsku nestartoval.

Šestinásobný domácí šampion Boroš se během závodu pohyboval převážně ve druhé desítce. Na kýženou první ztratil nakonec 27 sekund, manko na vítěze měl téměř dvě minuty. Druhý český zástupce ve startovním poli Jakub Říman byl o další takřka dvě minuty zpět a dojel devětadvacátý.

Po juniorce Vandě Dlaskové se postaral v dopoledním závodě o další umístění české výpravy v první desítce v individuálních závodech letošního šampionátu sedmnáctiletý Ježek. Měl výborný start, dokonce nějakou dobu i vedl početný peloton čítající celkem 71 závodníků. Pak už se ale chopil taktovky velký favorit Bisiaux.

Ježek dokončil první ze šesti okruhů na osmém místě, pak sice vypadl z první desítky, ale dokázal se do ní zase vrátit. Závod dokončil s mankem 48 sekund na vítěze, na bronz měl půlminutovou ztrátu.

"Starty mám tradičně dost dobré a i dnes se mi povedl. V průběhu závodu jsem měl malou krizi, ale pak jsem se zmátořil. Byl to pěkný závod. Myslím, že jsem zajel svůj průměrný výkon. Přece jenom to nebylo na sto procent toho, co jsem chtěl, ale desítka je pěkná," řekl Ježek.

Bisiaux zvítězil s náskokem 11 sekund před domácím cyklokrosařem Sennou Remijnem, o dalších šest sekund zpět zůstal Belgičan Yordi Corsus.

MS v cyklokrosu v Hoogerheide (Nizozemsko):
Muži elite (32,15 km):
1. M. Van der Poel (Niz.) 1:07:20
2. Van Aert stejný čas
3. Iserbyt (oba Belg.) -12
4. Van der Haar (Niz.) -13
5. M. Vanthourenhout -46
6. Kuypers -54
7. Vandeputte -57
8. L. Sweeck (všichni Belg.) -59
9. Mason (Brit.) -1:08
10. Venturini (Fr.) -1:30,
...21. BOROŠ -1:57,
29. ŘÍMAN (oba ČR) -3:52.
Ženy do 23 let (19,35 km):
1. Van Anrooijová (Niz.) 45:53
2. Bäckstedtová (Brit.) -33
3. ZEMANOVÁ -1:32
...18. KOPECKY -4:47
23. HLADÍKOVÁ -6:02
30. JEŘÁBKOVÁ (všechny ČR) -1 kolo.
Junioři (19,35 km):
1. Bisiaux (Fr.) 43:48,
2. Remijn (Niz.) -11
3. Corsus (Belg.) -17
...10. JEŽEK (ČR) -48
28. ŠUMPÍK (ČR) -2:19
36. SAMEC (ČR) -2:50
54. HOJKA (ČR) -3:57
58. KUBA (ČR) -4:17.

Reklama

Související témata: