Hlavní obsah

Juniorka Dlasková dojela na MS v cyklokrosu osmá, čeští mladíci neuspěli

Aktualizováno

Česká cyklokrosařka Vanda Dlasková obsadila na mistrovství světa v nizozemském Hoogerheide v závodě juniorek osmé místo. Třináctá byla Eliška Hanáková. Zvítězila Kanaďanka Isabella Holmgrenová o 20 sekund před svým dvojčetem Avou. Bronz získala Célia Geryová z Francie. Mezi muži do 23 let slavil Thibau Nys z Belgie, druhý byl domácí Tibor del Grosso, třetí další Belgičan Witse Meeussen. Češi neuspěli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Cyklokros v podání žen, ilustrační foto.

Článek

Zatímco loni při premiéře na MS v americkém Fayetteville skončila dcera bývalého úspěšného reprezentanta Petra Dlaska až ve třetí desítce, tentokrát dokázala sedmnáctiletá závodnice udržet pozici v první desítce, do níž se protlačila záhy po startu závodu na pět okruhů.

"Musím říct, že jsem trochu v šoku, protože jsem vůbec nečekala, že by to mohlo dopadnout takhle. Jsem vážně nadšená. Měla jsem hodně dobrý start a i díky tomu, že jsem měla hrubý (dezén), zatímco spousta ostatních šipky, tak jsem hodně předjížděla," řekla Dlasková v cíli novinářům.

Na vítězku ztratila Dlasková necelou minutu a půl, za bronzem, který vydřela Geryová v těsném finiši proti Italce Federice Venturelliové, zaostala o 36 sekund.

Velkým zklamáním skončil závod pro Lauren Molengraafovou, jež dojela těsně před Dlaskovou. Celková vítězka Světového poháru a členka páteční vítězné štafety Nizozemska měla nejprve pád a pak i defekt zadního kola.

Trochu zklamaná byla i Hanáková. "Měla jsem během celého závodu problémy se zády a s tím se těžko jede. Na výsledku se to podepsalo," mrzelo ji.

V mužské třiadvacítce triumfoval k velké radosti krosové legendy Svena Nyse jeho dvacetiletý syn Thibau. Do cíle přijel s dostatečným náskokem na to, aby si mohl poslední metry naplno vychutnat, následně se dočkal gratulace od svého otce. Del Grosso přidal stříbro k pátečnímu zlatu ze štafety. Do první desítky se protlačilo sedm Belgičanů.

Českým jezdcům závod nevyšel. Nejlepší z nich byl na 26. místě Matyáš Fiala s mankem tří minut a 19 sekund na vítěze. "Určitě to nebyl vydařený závod. Bohužel jsem měl trošku smůlu s defektem, pak jsem musel měnit i tretru, hodně jsem kvůli tomu ztratil, ale dělal jsem, co jsem mohl. Bylo to těžké, trať se hodně rozbahnila, hodně to klouzalo. Byl to těžký závod," uvedl Fiala.

V 15 hodin začne závod elitní kategorie žen, tentokrát bez české účasti.

Van Empelová je poprvé mistryní světa

Mistryní světa v cyklokrosu v elitní kategorii se stala poprvé v kariéře Nizozemka Fem van Empelová. Triumf domácích závodnic stvrdily druhá Puck Pieterseová a třetí Lucinda Brandová. Češky nestartovaly.

Teprve dvacetiletá Van Empelová nastupovala po výborné sezoně do závodu v roli hlavní favoritky a roli zvládla dokonale. Před krajankou Pietersovou, která měla být její největší soupeřkou v boji o zlato, zvítězila s náskokem 39 sekund. Brandová ztratila na vítězku takřka minutu a čtvrt.

Van Empelová navázala na listopadové vítězství na mistrovství Evropy v Namuru i celkové prvenství v seriálu Světového poháru. V Hoogerheide získala druhé zlato, protože byla v pátek i členkou vítězné nizozemské štafety. Ve sbírce má také dva roky starý titul světové šampionky v kategorii do 23 let z Ostende, loni byla v americkém Fayetteville ve třiadvacítce bronzová při triumfu Pieterseové.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Hoogerheide (Nizozemsko):
Muži do 23 let (22,55 km):
1. T. Nys (Belg.) 50:42
2. Del Grosso (Niz.)
3. Meeussen (Belg.) oba -4,
...26. FIALA -3:19,
30. KOPECKÝ -3:50
31. JINDŘICH -3:55,
34. STRÁNSKÝ -4:22,
46. ČERNÝ (všichni ČR) -6:06.
Juniorky (16,15 km):
1. I. Holmgrenová 42:13
2. A. Holmgrenová (obě Kan.) -20
3. Geryová (Fr.) -47
...8. DLASKOVÁ (ČR) -1:23
13. HANÁKOVÁ (ČR) -2:41
24. DOUDĚROVÁ (ČR) -3:37
27. NOVÁKOVÁ (ČR) -3:59.
15:00, ženy.
Ženy elite (22,55 km):
1. Van Empelová 54:42
2. Pieterseová -39
3. Brandová (všechny Niz.) -1:11
4. Persicová (It.) -1:45
5. Alvaradová -1:46
6. Worstová (obě Niz.) -2:14

Reklama

Související témata: