Hlavní obsah

Cyklokrosař Šimůnek vyhrál v Táboře závod SP

TÁBOR

Cyklokrosař Radomír Šimůnek vyhrál v Táboře třetí závod Světového poháru. Syn čtyřnásobného mistra světa si v sobotu dojel pro největší úspěch v dosavadní kariéře před Belgičanem Bartem Wellensem, třetí skončil úřadující světový šampion Erwin Vervecken. Úspěch českých barev umocnil ještě šestým místem Zdeněk Štybar.

Foto: Aleš Suchánek

Radomír Šimůnek triumfoval v závodu SP v Táboře.

Článek

Na start se postavilo 48 závodníků, které čekalo deset okruhů o délce 2800 metrů. Naostro se začalo závodit hned od startu; v popředí se neustále pohybovali favorizovaní Belgičané, ale stejně aktivně jezdili i domácí reprezentanti - vedle Šimůnka i Zdeněk Mlynář, Kamil Ausbuher a Štybar.

Rozhodnutí padlo prakticky již v třetím okruhu, kdy ujeli Wellens a Šimůnek. Postupně si vypracovali náskok až 45 sekund a udrželi ho až do posledního kola. V něm se podařilo Šimůnkovi v závěru soupeři ujet o dvacet metrů a v cílové rovince si už mohl vychutnat cenný úspěch.

"Ze začátku jsem se trápil, závod táhl Wellens. Mému soupeři patří velký dík, protože závod udělal on. Postupem času jsem si začal věřit. O taktice jsme ale nemohli moc přemýšlet, za námi jela spousta výborných závodníků. Podařilo se mi poodskočit v závěrečném kole a udržet vedení až do cíle," líčil v cíli v rozhovoru pro ČT šťastný Šimůnek, jemuž se podařilo napodobit svého otce, který vyhrál jeden ze závodů SP před dvanácti lety v belgickém Loenhoutu.

Wellens zaváhal při předjíždění

Šimůnek již ve druhém okruhu zkusil ujet s vítězem úvodních dvou podniků Světového poháru Svenem Nijsem z Belgie, ale soupeři je záhy dostihli. To již nebyl na trati jeden z jedenácti startujících mistrů světa Richard Groenendaal z Nizozemska, který měl hned v úvodním kole defekt, nabral velkou ztrátu a záhy odstoupil.

Šimůnek s Wellensem se pak odpoutali od soupeřů nečekaně snadno a v cíli čtvrtého kola vedli již o 33 sekund. Jako první vycítil nebezpečí Nijs a snažil se dvojici dojet. Ostatní se za ním drželi, v sedmém kole postihla suveréna sezóny krize a ze skupiny pronásledovatelů odpadl. Za vedoucí dvojicí tak zůstali Vervecken, Vantourenhout, Aernouts a Ausbuher se Štybarem, zatímco Mlynář a Dlask začali trochu zaostávat.

V čele závodu udával tempo především Wellens, ale Šimůnek se soupeře držel a nedovolil mu odjet. Takticky si hlídal pozici a čekal na šanci. Za touto dvojicí se vydali dva Wellensovi kolegové ze stáje Fidea Štybar a úřadující mistr světa Vervecken. Štybar se však po pádu ve čtvrtém kole necítil nejjistěji a příliš Verveckenovi nepomohl. Toho využili soupeři v čele s Nijsem, který překonal krizi a v posledním kole je dojeli.

Vpředu se výtečným manévrem odrazil k vítězství Šimůnek. Několikrát se v závěrečném okruhu snažil nastoupit a vyšlo mu to při předjíždění jednoho ze soupeřů o kolo. Zatímco český jezdec se před něj dostal okamžitě, Wellens trochu zaváhal a dvacetimetrová ztráta se mu stala osudnou. Šimůnek již nabídnutou šanci nepustil a za podpory táborského publika napodobil dva roky starý triumf Ausbuhera, který byl dnes třetím Čechem v elitní desítce, když skončil osmý.

SP v cyklokrosu - Tábor
1. Šimůnek (ČR) 1:03:40, 2. B. Wellens -10, 3. Vervecken, 4. Vantornout, 5. Nijs (všichni Belg.), 6. Štybar (ČR) všichni -35, 7. S. Vanthourenhout (Belg.) -45, 8. Ausbuher (ČR) -48, 9. De Knegt (Niz.) -50, 10. Aernouts, 11. Pauwels (oba Belg.) oba -56, 12. Gadret (Fr.) -1:11, 13. Franzoi (It.) -1:20, 14. All (Niz.) -1:37, 15. Dlask -1:39, ...18. Mlynář -1:44, 25. Chrobák -2:04, 31. O. Bambula -2:28, 41. L. Klouček (všichni ČR) -4:40.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články