Hlavní obsah

Cyklokrosař Štybar: Takový výsledek moje hlava potřebovala

Český cyklokros se opět dočkal velkého úspěchu na domácí scéně. V závodě Světového poháru v Táboře získali domácí cyklokrosaři krásné druhé a třetí místo zásluhou Zdeňka Štybara a Martina Bíny. "Dnes to bylo maximum, čeho jsem mohl dosáhnout," nechal se po závodě slyšet Štybar.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Štybar

Článek

Potěšilo vás druhé místo?

Dnes to bylo maximum, čeho jsem mohl dosáhnout. Ze začátku závodu jsem se necítil dobře. Jezdil jsem uprostřed vedoucí skupiny a nedařilo se mi dostat dopředu. Úvod byl dost nervózní. Hodně se to tam strkalo, padalo to a každá malá chyba stála spoustu sil, aby to člověk dojel. Díky českým fanouškům se mi v rozhodující chvíli podařilo být vpředu a urvat umístění na bedně.

Trenér Klouček vás pochválil, že jste zajel skvělý závod i po taktické stránce. Byl to záměr se dlouho neukazovat úplně vpředu?

Nechtěl jsem udělat stejnou chybu jako vloni, kdy jsem hýřil aktivitou a v závěru mi došly síly. Dnes jsem se snažil co nejvíc šetřit na konec, protože jsem věděl, že se tam bude lámat chleba.

Mohl jste udělat něco lépe?

Těžko. Vítězství by bylo lepší, ale na Nielse jsem neměl. Vážím si toho, co se mi před českými diváky podařilo. Jsem moc spokojen.

Pomůže vám tento výsledek po psychické stránce do dalších závodů?

To doufám. Dokázal jsem si, že i když nemám úplně top formu, tak jsem schopen být na svěťáku na bedně. Takový výsledek moje hlava potřebovala. Je to dobré zjištění. Forma jde nahoru a předpokládám, že bych tak do čtrnácti dnů mohl být výkonnostně tam, kde už jsem chtěl být o něco dříve. Sezóna se rozjela na plno, příští víkend mě čekají závody Superprestige a GvA, kde bych rád ukázal, že dnešek nebyla náhoda.

Čekal jste, že by mohli skončit na stupních vítězů hned dva Češi?

Před závodem jsem mluvil s mým belgickým mechanikem. Říkal, že se za ním zastavil bývalý belgický reprezentant Herijgers a předpovídal, že Češi budou dělat závod. Bylo znát, že jedeme doma, každý měl obrovskou motivaci. Buďme za to rádi. Věřím, že se zase blýská na lepší časy a český cyklokros půjde ještě více nahoru i v očích diváků.

Reklama

Související témata: