Hlavní obsah

Cyklokrosař Walsleben potvrdil roli favorita, vyhrál MS do 23 let

HOOGERHEIDE

Německý cyklokrosař Philipp Walsleben potvrdil na světovém šampionátu roli favorita kategorie do 23 let. V nizozemském Hoogerheide v sobotu naprosto přesvědčivě zvítězil a po podzimním triumfu na ME přidal do své sbírky další zlato. Druhý překvapivě skončil jeho krajan Christoph Pfingsten a třetí dojel Polák Pawel Szczepaniak. Nizozemským triumfem skončil úvodní závod světového šampionátu cyklokrosařů v Hoogerheide. Mezi juniory vybojoval titul velký favorit Tijmen Eising, kterého na stupně vítězů doprovodil krajan Corne van Kessel. Bronz získal Alexandre Billon z Francie. Z pětice českých reprezentantů si vedl nejlépe Jan Nesvadba, který obsadil sedmé místo.

Článek

Nejlepší z trojice českých jezdců byl Jiří Polnický, jenž skončil na 21. místě. Jeden z medailových favoritů a čtvrtý muž celkového hodnocení Světového poháru Ondřej Bambula obsadil až 37. pozici. Odstartoval přitom velice dobře a do terénu vjel jako druhý, ale poté se začal rychle propadat a skončil hluboko v poli poražených.

"Bylo to špatný, vůbec netáhly nohy. Takový je sport, jednou je člověk nahoře, podruhé dole. Start jsem měl dobrý, ale vůbec jsem se nezahřál. Byla mi strašná zima a vůbec jsem se neprokrvil," řekl novinářům Bambula. "Určitě je to pro mě zklamání, rozhodně jsem myslel na umístění mezi nejlepšími. Vůbec si to nedovedu vysvětlit," dodal.

Walsleben byl jasným favoritem a nenechal nikoho na pochybách, kdo je v současné době v této kategorii nejlepší. V třetím z osmi okruhů nastoupil a ujel všem s výjimkou francouzského tria Jouffroy, Duval, Perrot. Posléze Walsleben setřásl i je a s náskokem si dojel pro životní úspěch.

Na zbylé medaile dlouho útočili Ital Cominelli a Belgičan Bertholet, v posledním okruhu je ale soupeři dostihli. Heroický výkon podal zejména Němec Weber, který se po pádu dokázal vrátit mezi nejlepší, nakonec ale ve spurtu nestačil a obsadil páté místo. Medaile nezbyla ani na loni bronzového Cominelliho.

Nizozemec Eising je juniorským mistrem světa

Eising v této sezóně s přehledem vyhrál seriál Světového poháru a vede juniorský žebříček UCI. Ve své kategorii se stal v listopadu i mistrem Evropy.

V závodě nasadil pekelné tempo hned po startu a rychle ukázal všem padesáti soupeřům z patnácti států záda. V cíli prvního okruhu měl Nizozemec náskok dvanáct sekund před skupinou pronásledovatelů, mezi nimiž byl z českých závodníků pouze Nesvadba. Většinou se v ní pohyboval na konci, až v pátém okruhu se posunul dopředu ve snaze skupinu roztrhat, ale nepodařilo se mu to.

Až ve druhé skupině byli Radek Polnický, Michael Boroš a Matěj Lasák, zatímco Tomáš Paprstek se po pokaženém startu propadl až do třetí skupiny bez naděje na dobrý výsledek.

Eising si mohl dovolit zdravit podél trati

Vytáhlý Eising si mohl dovolit v průběhu prakticky celého závěrečného kola zdravit spokojené příznivce podél trati, zatímco za ním se jezdci připravovali na závěrečný finiš. V něm trojice domácích krosařů využila početní převahu a připravila spurt pro Van Kessela.

Nesvadba vjel do cílové rovinky na sedmém místě a posunout se už nedokázal. Lasák skončil patnáctý, o deset míst za ním projel cílem Boroš.

Přestože nedokázal napodobit medailový úspěch Lubomíra Petruše z loňského roku, byl Nesvadba se sedmým místem spokojený. "Je to moje prakticky první celá sezona v cyklokrosu, takže jsem spokojený. Ale pochopitelně bych byl rád za vítězství, medaile byla dosažitelná," řekl novinářům Nesvadba.

V předposledním kole se marně snažil skupinu roztrhat. "Chtěl jsem, abychom do spurtu šli tak čtyři, ale nepodařilo se to. Přesto jsem si na spurt věřil, ale byl hodně dlouhý. Domácí si to rozjeli a ostatní neměli šanci," dodal Nesvadba.

MS v cyklokrosu - junioři:
1. Eising 40:06, 2. Van Kessel (oba Niz.), 3. Billon (Fr.), 4. Bosmans (Belg.), 5. Van den Haar (Niz.), 6. Braidot (It.), 7. Nesvadba všichni -25, ...15. Lasák -44, 25. Boroš -1:29, 26. R. Polnický -1:30, 33. Paprstka (všichni ČR) -2:00.
do 23 let
1. Walsleben 52:48, 2. Pfingsten (oba Něm.), 3. P. Szczepaniak (Pol.), 4. Cominelli (It.) všichni -21, 5. Weber (Něm.) -24, 6. Bertholet (Belg.) -25, ...21. J. Polnický -1:20, 37. O. Bambula -2:54, 44. Příhoda (všichni ČR) -3:55.
Pořadí států:
1. Německo 8 bodů, 2. Francie 27, 3. Belgie 36, ...7. ČR 102.

Reklama

Související témata: