Hlavní obsah

Cyklokrosový šampionát v Táboře má rozpočet 25 miliónů korun

TÁBOR

Víkendové mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře má rozpočet 25 milionů korun. Od minulého šampionátu před devíti lety se podle pořadatelů náklady zvýšily přibližně o třetinu, přesto je cyklokrosařský svátek nesrovnatelný s loňským lyžováním v Liberci. To mělo rozpočet více než 600 miliónů a zůstal po něm osmdesátimilionový dluh.

Foto: David Veis, ČTK

Cyklokrosař Zdeněk Štybar na trati v Táboře

Článek

Rozdíl je i v tom, že zatímco v Liberci dostali pořadatelé dotaci od mezinárodní federace, Táborští museli za uspořádání naopak zaplatit. Předseda organizačního výboru Čestmír Kalaš řekl ČTK, že za přidělení šampionátu Mezinárodní cyklistická unie (UCI) dostala šest miliónů korun. Tato částka se také výrazně promítla do zvýšení rozpočtu, neboť v roce 2001 se za pořadatelství ještě neplatilo.

Možnosti, jak na cyklokrosu vydělat, jsou poměrně omezené. Televizní práva i většinu reklamních ploch vlastní UCI, reklamy tak pokryjí přibližně jen deset procent rozpočtu. Výši příjmů ze vstupného je zatím těžké odhadnout. Před devíti lety šampionát v Táboře navštívilo 25 tisíc diváků, letos pořadatelé čekají na dva dny celkem 40 tisíc, ale mrazivé počasí může plány poznamenat. Vstupenka na oba dny stojí 480 korun, na sobotu je za 150, na neděli za 350 korun.

I při nejvyšší možné návštěvě by se pořadatelé neobešli bez finanční pomoci Jihočeského kraje a především města Tábor. Radnice mimo jiné investovala 93 milionů korun do vybudování nového relaxačního centra Komora. V jeho středu je umístěn prostor startu a cíle a také technické budovy se zázemím pro organizátory i závodníky. Po skončení šampionátu bude Komora sloužit obyvatelům pro jízdu na kole i na kolečkových bruslích.

Reklama

Související témata: