Hlavní obsah

Další dánský triumf! Pedersen jasně ovládl spurt uprchlíků

Aktualizováno

Peloton Tour de France se úspěšně prodral Alpami a po epických soubojích elitních vrchařů opět přišel čas sprinterů. Páteční třináctá etapa Staré dámy zavedla cyklistické pole z Le Bourg d'Oisans do Saint-Étienne a o vítězství si to po 192 km rozdala v cílové rovince trojice uprchlíků. Pro etapový vavřín si jednoznačně dojel Mads Pedersen, který se postaral o třetí dánské vítězství na letošní Tour.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Mads Pedersen oslavuje triumf ve 13. etapě Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Šestadvacetiletý mistr světa z roku 2019 Pedersen nastoupil zhruba půl kilometru před cílem a s přehledem porazil oba kolegy z úniku. Druhý dojel Brit Fred Wright, třetí místo obsadil Kanaďan Hugo Houle.

"Nakonec jsem získal vítězství, pro které jsem si přijel. Před Tour jsem věděl, že mám dobrou formu, ale během prvního týdne jsem nevyužil několik příležitostí. Dneska se mi to povedlo, je fajn, že jsem se dočkal. Jako tým jsme přijeli jen s jezdci na etapové prvenství, takže je úleva, že ho máme," řekl Pedersen, jenž už několikrát nedotáhl únik ke kýženému vítězství.

"Plán byl takový, že když budou více než čtyři jezdci v úniku, mám tam být taky. Dlouho jsem si myslel, že to byla chyba a že nás peloton dostihne. Ale bylo to těžké pro všechny, byl to dlouhý den. Když zbývalo 12 kilometrů, přišlo mi, že nás je vpředu moc, a tak jsem zkusil zaútočit. Naštěstí se mi podařilo skupinu rozdělit a pak už bylo jednodušší převzít kontrolu," dodal jezdec stáje Trek-Segafredo.

Peloton s aspiranty na celkové prvenství dorazil do cíle za další trojicí jezdců se ztrátou pět a tři čtvrtě minuty na vítěze. V průběžném pořadí dál vede Jonas Vingegaard s náskokem 2:22 před obhájcem prvenství Slovincem Tadejem Pogačarem. Třetí Brit Geraint Thomas je o další čtyři sekundy zpět.

O prvenství dnes už nebojoval Australan Caleb Ewan, který během kariéry nasbíral na Tour pět etapových vítězství. Po pádu v průběhu dnešní etapy stejně jako loni vzdal.

O víkendu Tour pokračuje sobotní kopcovitou a nedělní rovinatou etapou. V pondělí je na programu poslední den volna před vyvrcholením závodu v Pyrenejích.

Tour de France - 13. etapa (Le Bourg D'Oisans - St. Étienne, 193 km)
1. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo)4:13:03
2. Wright (Brit./Bahrajn Victorious)''
3. Houle (Kan./Israel-Premier Tech)''
4. Küng (Švýc./Groupama-FDJ)-30
5. Jorgenson (USA/Movistar Team)''
6. Ganna (It./Ineos Grenadiers)-32
7. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma)-5:45
8. Sénéchal (Fr./Quick-Step- Alpha Vinyl)''
9. Mozzato (It./B&B Hotels-KTM)''
10. Pasqualon (It./Intermarché-Wanty-Gobert)''
Průběžné pořadí
1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma)50:47:34
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)-2:22
3. G. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers)-2:26
4. Bardet (Fr./DSM)-2:35
5. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers)-3:44
6. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic)-3:58
7. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ)-4:07
8. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers)-7:39
9. Mas (Šp./Movistar)-9:32
10. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe)-10:06

Reklama