Hlavní obsah

Déšť odložil start první alpské etapy na Giru, pořadatelé ji také zkrátili

Dnešní třináctá etapa Gira d'Italia, při které peloton poprvé zavítal do Alp, byla kvůli silnému dešti zkrácena. Místo plánovaných 199 kilometrů se pojede jen 75.

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

Třináctá etapa Gira d'Italia byla kvůli silnému dešti zkrácena.

Článek

Pořadatelé, kteří už dříve trať mezi Borgofranco d'Ivrea a Crans Montanou zkrátili o osm kilometrů, také potvrdili, že se nepojede přes Velký Svatobernardský průsmyk. Ten měl být nejvyšším bodem letošního ročníku.

Kvůli nepřízni počasí byl rovněž posunut start etapy z 11 hodin na 14:30. Místo z Borgofranco d'Ivrea peloton vyrazí z Le Chable na úpatí vrcholu Croix de Coeur, jenž měl být původně druhým stoupáním dne.

"Dostali jsme od jezdců žádost, abychom v souladu s pravidly o extrémním počasím změnili trasu. Sešli jsme se s nimi a domluvili se, že přes Velký Svatobernardský průsmyk přejedou v autobusech," uvedl ředitel Gira Mauro Vegni.

"Odjedou tak důležitou část etapy, kterou je stoupání na Croix de Coeur, následný sjezd a poté výjezd do Crans Montany. Nebylo snadné najít řešení, protože každý sleduje vlastní zájmy. A mně záleží především na Giru," dodal.

Změnu trasy v hlasování schválili i zástupci stájí, přestože podle Carlose Verony z Movistaru navrhovali zrušení výjezdu na Croix de Coeur. "Z dvaadvaceti stájí jich pro zkrácení etapy bylo devatenáct," řekl Eurosportu španělský cyklista.

"Už včera večer o tom byla velká debata a myslím, že to je dobré řešení," přidal vedoucí jezdec průběžného pořadí Geraint Thomas. "Pořád to bude velmi těžká etapa, ale nebudeme v tom strašném počasí moc dlouho," dodal.

"Všichni jsme viděli, kolik kluků už závod vzdalo kvůli nemoci. Jestli chceme do Říma dojet aspoň s padesáti jezdci v pelotonu, tak to je dobrý kompromis," přidal britský cyklista stáje Ineos-Grenadiers.

Reklama

Související témata: