Hlavní obsah

Divočina na Giru! Po pádu končí známé tváře, etapu vyhrál Vendrame

roj, rjmČTKSport.cz
Aktualizováno

Cyklistické Giro postihly další nepříjemosti. Hned tři závodníci museli během čtvrteční etapy slavného závodu nedobrovolně odstoupit. Z 212 km dlouhé 12. etapy ze Sieny do Bagno di Romagna peloton odkrojil zhruba 27 kilometrů, když šel k zemi Ital Alessandro de Marchi. V cíli byl nakonec první po úniku domácí cyklista Andrea Vendrame. Růžový dres si pohlídal Kolumbijec Egan Bernal, jenž dojel v pelotonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ital Andrea Vendrame vyhrál dvanáctou etapu Gira, růžový trikot si pohlídal Kolumbijec Egan BernalVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ital Andrea Vendrame vyhrál dvanáctou etapu Gira

Závodník týmu Israel Start-Up Nation, který po čtvrté etapě na den oblékl růžový dres pro vedoucího závodníka, spadl poté, co se stal součástí úniku. Televizní kamery ho zachytily až v momentě, kdy byl nakládán na nosítka před převozem do nemocnice.

Podle vyjádření týmu byl 35letý cyklista při vědomí a neměl žádné vážné poranění hlavy. Před odstoupením ze závodu mu v celkovém pořadí patřila 62. příčka.

Předčasný konec postihl ve čtvrtek i ambiciózního Španěla Marca Solera. Lídr stáje Movistar figuroval po středě na průběžném 11. místě se ztrátou tří minut a 19 sekund na vedoucího Kolumbijce Egana Bernala.

Soler se už po několika kilometrech držel za bolestivou dolní část zad a pohyboval se na chvostu pelotonu. Místo se snažil na trati ledovat, ale přibližně po 20 odjetých kilometrech už komunikoval s posádkou sanitky. Ze závodu nakonec odstoupil až po 60 kilometrech, kdy se závodníci dostali do Florencie.

„Musíme potvrdit smutnou zprávu, že Marc Soler nebude v závodě pokračovat. Doplatil na následky pádu z úvodu 12. etapy," uvedl Movistar ve svém prohlášení.

Krátce po Solerovi opustil peloton i Švýcar Gino Mäder. Vítěz šesté etapy z týmu Bahrain-Victorius nastoupil ve čtvrtek s bandáží na levém rameni. Bolest nejspíš přetrvávala a Švýcarovi znemožnila v závodě pokračovat.

V kopcovité etapě ze Sieny do Bagno di Romagna se podle očekávání rozhodovalo o vítězství mezi uprchlíky z řad outsiderů. Šestadvacetiletý Vendrame si dojel pro životní úspěch díky vítězství ve spurtu s Australanem Chrisem Hamiltonem. S odstupem 15 sekund sice dojel třetí Ital Gianluca Brambilla, ale dvoučlenný sprint s Novozélanďanem Georgem Bennettem vyhrál i díky tomu, že svého soupeře omezil, takže po závodě o třetí místo přišel.

Lídr Bernal dojel sedmnáctý ve skupině s dalšími favority a stále vede o 45 sekund před Rusem Alexandrem Vlasovem. V pelotonu s odstupem 10:14 minuty nechyběl na 48. pozici jediný český účastník Gira Jan Hirt, jenž je celkově padesátý.

Před sobotní náročnou horskou etapou se stoupáním na Monte Zoncolan čeká v pátek cyklisty 198 kilometrů roviny mezi Ravennou a Veronou.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 12. etapa: Siena - Bagno di Romagna (212 km):
1. Vendrame (It./AG2R-Citroën) 5:43:48
2. Hamilton (Austr./DSM) stejný čas
3. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma)
4. Brambilla (It./Trek-Segafredo) oba -15
5. Visconti (It./Bardiani-CSF-Faizane) -1:12
6. Bouchard (Fr./AG2R-Citroën Team) -1:25
7. Edet (Fr./Cofidis)
8. Petilli (It./Intermarché-Wanty-Gobert) oba -1:47
9. Honoré (Dán./Deceuninck-Quick Step) -3:00
10. Ravanelli (It./Androni Giocattoli) -4:19
...48. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -10:14.
Průběžné pořadí:
1. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) 48:29:23
2. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -45
3. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -1:12
4. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -1:17
5. S. Yates (Brit./BikeExchange) -1:22
6. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:50
7. Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick Step) -2:22
8. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -2:24
9. Foss (Nor./Jumbo-Visma) -2:49
10. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers) -3:15
...50. Hirt -44:59.

Reklama