Hlavní obsah

Divočina na Tour! Obhájce Froome po pádech skončil již v páté etapě. Nibali zvyšuje náskok, Češi ztrácejí

Ypres
Aktualizováno

Pro obhájce loňského vítězství Chrise Froomea skončila Tour de France už v divoké páté etapě z Ypres do Arenberg Porte du Hainaut. Devětadvacetiletý britský cyklista ve středu v dešti dvakrát upadl a ze závodu odstoupil. Froome měl pád již v úterý, kdy si sedřel levý bok a narazil zápěstí. Etapu vyhrál exmistr světa v cyklokrosu Nizozemec Lars Boom. Třetí Ital Nibali zvýšil v čele náskok před dalšími favority.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Lars Boom z Nizozemska v cíli páté etapy Tour coby vítěz.

Článek
Fotogalerie

Froome skončil tentokrát dvakrát na zemi ještě předtím, než peloton vjel na obávané úseky s kostkami. Nejprve upadl na mokru 35 kilometrů po startu z belgického Ypres a sedřel si tentokrát pravou stranu těla.

Asi 67 km před koncem etapy, z níž pořadatelé v průběhu dne vypustili kvůli bezpečnosti dva sektory s kostkami, se Froome ocitl na asfaltu znovu. S bolestivou grimasou chvíli postával s kolem na kraji silnice, než nastoupil do týmového vozu.

"Jsem z toho zničený," komentoval své odstoupení na twitteru. "Kvůli poraněnému zápěstí a drsným podmínkám jsem skoro nemohl řídit kolo," uvedl Froome.

Nahradí ho Australan

Před pátou etapou měl závodník stáje Sky jako sedmý muž průběžného pořadí se ztrátou dvou sekund na vedoucího Itala Vincenza Nibaliho. V roli lídra elitního britského týmu ho nahradí Australan Richie Porte, který na osmé příčce zaostává za Nibalim o minutu a 54 sekund.

"Přijel sem jako dvojka týmu a na kostkách se dnes ukázal ve výborném světle," řekl manažer Sky Dave Brailsford na adresu Australana, který dojel v páté etapě dvacátý o 2:11 za vítězným Nizozemcem Larsem Boomem.

O zdravotním stavu Froomea zatím neměl podrobnosti. "Bylo to trochu chaotické, víc budeme vědět později. Určitě se vrátí. Tohle je součást sportu, občas vás srazí na kolena," uvedl Brailsford.

Obhájce titulu vzdal Tour de France poprvé od roku 1980, kdy závod nedokončil pětinásobný vítěz Francouz Bernard Hinault.

Dějství plné pádů vyhrál nizozemský cyklista Lars Boom. Bývalý mistr světa v cyklokrosu využil své zkušenosti z terénu, nastoupil na posledním sedmém úseku vedoucím po kostkách a dojel si pro první vítězství ve slavném závodu.

Třetí se ztrátou 19 sekund dorazil do cíle vedoucí muž celkového pořadí Vincenzo Nibali a zvýraznil svůj náskok před soupeři v boji o žlutý trikot. S Nibalim projel cílem jeho dánský kolega z týmu Astana Jakob Fuglsang a udržel si za ním dvousekundový odstup. Slovák Peter Sagan na třetí příčce má ztrátu 44 sekund.

König si polepšil v pořadí, ale na lídra nabral další sekundy

Pátá etapa zasadila velkou ránu také ambicím dalšího favorita Španěla Alberta Contadora. Dvojnásobný šampion Tour nabral na zrádné trati téměř tříminutovou ztrátu, v celkové klasifikaci zaostává za Nibalim na 19. pozici o dvě minuty a 37 sekund.

"Neskutečný den! Jel jsem hodně na riziko a málem jsem v jednu chvíli spadl. Každopádně mi to vyšlo skvěle. Teď už nemusím tolik riskovat, Alberto po mně určitě půjde, to je jasné. Pořád se držím nohama na zemi," uvedl Nibali.

"Byla to složitá etapa. Nabrali jsme ztrátu, kterou se v dalších dnech budeme snažit dohnat. Ale hlavní je, že jsme to zvládli bez pádu," konstatoval Contador.

Ještě téměř minutu za Contadorem dokončil 152,5 km dlouhou etapu Leopold König. Český lídr stáje NetApp si sice v průběžném pořadí polepšil na 32. místo, na Nibaliho ale ztrácí 4:45.

Boom se stal prvním nizozemským vítězem etapy na Tour po devíti letech. "To byla epochální etapa a moje nejkrásnější vítězství," radoval se člen stáje Belkin. Když ráno uviděl, jak je venku ošklivo, hned mu to zvedlo náladu. "Trochu mě to rozesmálo. Byl jsem v pohodě a věřil si. Přál jsem si, aby se jelo na mokru Paříž-Roubaix, a dočkal jsem se toho na Tour," liboval si Boom po etapě, která z části vedla po trase slavné klasiky.

"Celý den lilo a extrémně to klouzalo. Bylo to bláznivé se všemi těmi pády, ale já se držel vpředu a vyvaroval se problémů. Když se na kostkách roztrhal peloton, říkal jsem kolegovi Sepu Vanmarckemu, aby za to vzal a ještě víc to roztrhal. Oba jsme do toho šlapali, ale Nibali na tom byl výborně," ocenil lídra závodu Boom, který si připsal druhý dílčí triumf na Grand Tour pět let po vítězství v etapě na Vueltě. "Letos jsem měl zatím smůlu. Měl jsem zlomený loket. Tohle jsem potřeboval."

I když pořadatelé operativně vypustili dva nebezpečné sektory s kostkami, řada jezdců se na mokré trati ocitla na zemi. Kromě Froomea spadli například i Belgičan Belgian Jürgen van den Broeck, Američan Andrew Talansky či německý spurtér Marcel Kittel, vítěz tří etap letošního ročníku. Van den Broeck i Talansky jsou přesto v nejlepší desítce průběžného pořadí.

Cyklistický závod Tour de France - 5. etapa Ypres - Arenberg Porte du Hainaut (152,5 km):
1. Boom (Niz./Belkin) 3:18:35
2. Fuglsang (Dán./Astana)
3. Nibali (It./Astana) oba -19
4. Sagan (SR/Cannondale)
5. Cancellara (Švýc./Trek)
6. Keukeleire (Belg./Orica) všichni -1:01
7. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -1:07
8. Westra (Niz./Astana) -1:09
9. Trentin (It./Omega Pharma-Quick-Step) -1:21
10. Lemoine (Fr./Cofidis) -1:45
...
45. König -3:46
147. Bárta (oba ČR/NetApp-Endura) -18:03
Průběžné pořadí:
1. Nibali 20:26:46
2. Fuglsang -2
3. Sagan -44
4. Kwiatkowski -50
5. Cancellara -1:17
6. Van den Broeck (Belg./Lotto)
7. Gallopin (Fr./Lotto) oba -1:45
8. Porte (Austr./Sky) -1:54
9. Talansky (USA/Garmin) -2:05
10. Valverde (Šp./Movistar) -2:11
...
32. König -4:45
115. Bárta -29:15

Reklama

Související témata: