Hlavní obsah

Dlouhé stráně zvládl nejlépe Belgičan, jedenáctý Hirt uhlídal žlutý trikot Rotovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgičan Kamiel Bonneu ze stáje Vlaanderen Baloise ovládl královskou etapu cyklistického závodu Sazka Tour, která účastníky dovedla do Jeseníků a cíl měla na Dlouhých stráních. Žlutý dres udržel šestý místem na páce Ital Lorenzo Rota, jenž na vítěze ztratil jen dvě sekundy a celkově má jednu vteřinu k dobu na druhého v etapě i celkově Dána Anthona Charmiga. Nejlepší z Čechů a týmový kolega lídra Jan Hirt dojel jedenáctý a v průběžném pořadí se posunul na třinácté místo, jen 59 sekund za vedoucím mužem závodu.

Foto: Markéta Navrátilová

Belgičan Kamiel Bonneu ze stáje Vlaanderen Baloise ovládl královskou etapu cyklistického závodu Sazka Tour.

Článek

Po nočním dešti spojeném s bouřkou se v sobotu na Sazka Tour citelně ochladilo, oproti pátku až o čtrnáct stupňů Celsia. Po startu z Moravské Třebové jel peloton dost opatrně, ale na čtyřicátém kilometru se po různých nástupech ve stoupáních i následných sjezdech z něj odpoutala celkem dvanáctičlenná skupina, jejíž třetinu tvořili k radosti diváků Češi.

Elitní domácí tým Elkov Kasper měl jako jediný ve hře dva cyklisty, oba lídry Jana Bártu a Jakuba Otrubu. Stejně jako v první etapě se v úniku ocitl mladíček Jan Kašpar z ATT Investments a vpředu šlapal také Daniel Turek ze stáje Felbermayr Simplon Wels.

Z elitní patnáctky celkového pořadí figuroval mezi uprchlíky pouze průběžně třináctý Nizozemec Paasschens ze stáje Bingoal Pauwels Sauces, jemuž při náskoku skupiny přes minutu připadl virtuální žlutý dres. Velkou aktivitu vpředu vyvíjel i Dán Frederik lídr sestavy Bora-Hangsrohe.

Další dva worldtourové týmy Intermarche-Wanty-Gobert a BikeExchange-Joyce ale v úniku zastoupení neměli a museli v pelotonu hodně pracovat, aby ztráta nenarůstala. V Rýmařově na 73. kilometru etapy ale činila už dvě minuty a čtyřicet sekund. Když pak Kašpar vyhrál vrchařskou prémii na kopci Skřítek, zajistil si pro sebe puntíkatý dres do závěrečné etapy.

Peloton tam přijel o minutu a půl později. Nejnáročnější část etapy přišla v Loučné pod Desnou, odkud uprchlíci začali šplhat poprvé na Dlouhé Stráně a čelní skupinka se rychle ztenčila na devět lidí. Odpadli z ní zjevně vyčerpaný Kašpar, Nizozemec Appel a Ital Fortin.

Přibližující se balík postupně pohltil všechny cyklisty z úniku a třicet kilometrů před cílem byli zase všichni pohromadě. Na vrchol, kde teploměr ukazoval pouhých třináct stupňů, se chtěl dostat jako první Nizozemec Boven, jenže jeho pokus o únik záhy ztroskotal.

Nakonec kolem horní nádrže projížděl v čele předloňský vítěz Sazka Tour Australan Howson, vpředu se držel v bílém dresu pro nejlepšího českého jezdce i Jan Hirt. Cyklisté ale měli před sebou ještě 20 km. Následný sjezd stěžovaly podmínky na silnici, která v lesních úsecích nevysychala, což přinášelo nebezpečí pádu.

Riskantní jízdou se povedlo prchnout hlavnímu poli až na rozdíl půl minuty celkově devatenáctému Thalmannovi ze stáje Vorarlberg. Na posledních osmi kilometrech, které vedly už jen a jen do kopce, se peloton dost potrhal. Do cílové mety chybělo jen 4800 metrů, když byl odvážný Švýcar dostižen a nakonec dojel s odstupem minuty.

Stáj Intermarche dobře hlídala žlutý trikot pro Rotu, vpředu byl Italovi neustále k ruce Hirt, jenž se jako jediný z domácích cyklistů vešel mezi třicet nejlepších v třetí etapě. Nakonec měl nejvíce sil na vrcholu kopce 22letý Belgičan Bonneu a posunul se do třetí desítky celkově.

Za ním se v etapě udržel Charmig z Dánska a stal se tak největším rivalem pro italského lídra v závěrečné etapě, která se jede v neděli a cyklisty povede ze Šumperka do Šternberka. Zklamání prožili na trati hodně aktivní cyklisté domácí stáje Elkov Kasper, nejlepší z nich Řeha protnul cíl se ztrátou přes pět minut na vítěze.

Cyklistický závod Sazka Tour - 3. etapa (Moravská Třebová - Dlouhé Stráně, 149,4 km):
1. Bonneu (Belg./Sport Vlaanderen - Baloise) 3:49:24
2. Charmig (Dán./Uno-x) stejný čas
3. Staune-Mittet (Nor./Jumbo-Visma Development Team) -1
4. Colleoni (It./BikeExchange - Jayco) -2
5. Zana (It./Bardiani-CSF-Faizané)
6. Rota (It./Intermaché-Wanty-Gobert) oba -3
...
11. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -11
33. Schuran (ČR/ATT Investments) -3:08
37. T. Kopecký (ČR/Abloc CT) -3:56
Průběžné pořadí:
1. Rota 13:05:35
2. Charmig -1
3. Colleoni
4. Zana oba -3
5. Onley (Brit./Development Team DSM) -4
6. Staune-Mittet -9
...
13. Hirt -59
26. Schuran -5:13
32. T. Kopecký -7:25

Reklama

Související témata: