Hlavní obsah

Dráhař Kelemen bude na olympiádě startovat ve sprintu i v keirinu

Brno

Dráhový cyklista Pavel Kelemen bude na olympijských hrách v Riu de Janeiro startovat ve sprintu i v keirinu. Společně s ním poletí do Brazílie náhradník Adam Ptáčník, který bude připraven zaskočit.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Zleva Adam Ptáčník a Pavel Kelemen na tiskové konferenci v Brně k nominaci na OH.

Článek

Pětadvacetiletý Kelemen vybojoval českým dráhařům obě kvalifikační místa. Při své olympijské premiéře před čtyřmi lety v Londýně skončil ve sprintu desátý. Třicetiletý Ptáčník pojede také na druhou olympiádu, v roce 2008 v Pekingu byl vyřazen v kvalifikaci.

"O nominaci Kelemena nebylo pochyb. Jeho výkonnost graduje. Za hranici mezi úspěchem a neúspěchem považuji desáté místo," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Brně trenér sprinterů Petr Klimeš, který přiznal, že o náhradníkovi uvažoval delší dobu. Ve hře byli ještě Tomáš Bábek a Robin Wagner.

"Nechal jsem si větší prostor na nominaci. Během zimních a jarních závodů se začala rýsovat tato dvojice. Bábek se bude soustředit na mistrovství Evropy v keirinu, kde má po loňském šestém místě nevyřízené účty," dodal Klimeš.

Kelemen přiznal, že dva kvalifikační roky byly z jeho pohledu tvrdé. "Oba olympijské závody budou hodně náročné. Umístění do desátého místa vidím jako reálné. Kdyby přišel správný den, tak bych mohl skončit i do pátého místa. Určitě bych chtěl být lepší než desátý v Londýně," řekl Kelemen, který řadí mezi hlavní uchazeče o medaile sprintery z Francie, Británie, Nizozemska, Austrálie a Nového Zélandu.

Pozici náhradníka považuje Ptáčník za hodně nevděčnou. "Byla by velká škoda, kdyby se Pavlovi něco stalo a nemohli jsme vybojované místo obsadit. Budu se připravovat až do poslední chvíle, jako bych měl startovat. Jsem rád, že na olympiádu pojedu," uvedl Ptáčník.

Reprezentanti mají za sebou soustředění v Coloradu. "Podařilo se nám tam udělat hrubou práci. Nyní se budeme tři a půl týdne připravovat střídavě na betonové sráze v Brně a na dřevěném oválu ve Vídni," nastínil Klimeš. Na olympiádu odletí dráhaři 28. července speciálem společně s hlavní částí české výpravy.

Reklama

Související témata: