Hlavní obsah

Dráhařský šampion Bábek skončil s reprezentací

Dvojnásobný evropský šampion a vicemistr světa v dráhové cyklistice Tomáš Bábek se rozhodl v 35 letech ukončit reprezentační kariéru. Oznámil to na instagramu. Vítěz ankety Král cyklistiky za roky 2017 a 2020 chybí už na kontinentálním šampionátu, který se koná tento týden ve švýcarském Grenchenu.

Foto: Profimedia.cz

Český dráhový cyklista Tomáš Bábek na olympijském velodromu během OH v Tokiu.

Článek

"Dlouho jsem se rval na světových velodromech, abych hrdě reprezentoval naši zemi a dělal jí dobré jméno. Teď nastal čas pověsit reprezentační tretry na hřebík. Šanci musí dostat moji nástupci, kteří mi poslední roky stáli po boku a proháněli mě, co to šlo. Mají můj respekt i podporu," uvedl Bábek.

Dál se hodlá věnovat své dráhařské akademii a příležitostně závodit na klubové úrovni. "Tohle rozhodnutí čeká každého sportovce. Já jsem se na něj dlouho připravoval a těším se na nové výzvy. Něco končí, ale něco nového i začíná. Cyklistika je můj život a nikdy se jí nevzdám. Budu ukazovat víc a víc lidem, jak krásná dráhová cyklistika je. I ty mladý dukláky občas proženu," napsal brněnský rodák.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tomas Babek (@tomasbabek)

Doménou nejlepšího českého dráhaře posledních let byly keirin a závod na kilometr s pevným startem. Jeho kariéru narušila vážná nehoda v roce 2011, kdy byl po srážce s automobilem tři dny v kómatu a utrpěl řadu těžkých zranění. Přesto se dokázal po dlouhé rekonvalescenci vrátit a sbírat úspěchy.

Vizitka dráhového cyklisty Tomáše Bábka (35), který ukončil reprezentační kariéru:
Datum a místo narození: 4. června 1987, Brno
Výška a váha: 186 cm, 84 kg
Klub/trenér: Dukla Brno/Petr Klimeš
Největší úspěchy:
- MS (0-1-1): 2017 (Hongkong) - stříbro (kilometr s pevným startem) a bronz (keirin)
- ME (2-1-1): 2016 (Saint-Quentin) - zlato (keirin) a bronz (kilometr s pevným startem), 2020 (Plovdiv) - zlato (kilometr s pevným startem) a stříbro (týmový sprint)
- další: Evropské hry 2019 (Minsk) - zlato; ME do 23 let 2008 (Pruszków) - bronz (oboje kilometr s pevným startem); celkový vítěz Světového poháru v keirinu 2016/17
Ocenění: 2x vítěz ankety Král cyklistiky (2017, 2020)
Rodina: podruhé ženatý, s manželkou Magdalenou mají dcery Emilii a Bereniku
Ostatní: nejlepší český dráhový cyklista posledních let, specializoval se na sprinterské disciplíny; s cyklistikou začal ve 14 letech, v roce 2007 se stal poprvé seniorským mistrem republiky; následující rok startoval v týmovém sprintu na olympijských hrách v Pekingu, o tři roky později vybojoval díky sedmému místu na MS účastnické místo na OH v Londýně; v dubnu 2011 byl po srážce s automobilem tři dny v kómatu a kvůli četným těžkým zraněním mu doktoři předpovídali konec sportovní kariéry; Bábek se ale po dlouhé rekonvalescenci dokázal k závodění vrátit a k titulu mistra Evropy v keirinu v roce 2016 přidal i celkový triumf ve Světovém poháru v téže disciplíně; na mistrovství světa v Hongkongu v roce 2017 se stal teprve druhým českým dráhařem, který na jednom šampionátu získal dvě medaile; na Evropských hrách 2019 v Minsku zajel na kilometru s pevným startem životní čas a jako druhý Čech po střelci Davidu Kosteleckém získal na EH zlato; dva roky působil v prestižní japonské keirinové lize, na předloňských odložených olympijských hrách v Tokiu neuspěl ani v keirinu, ani ve sprintu; na loňském ME v Mnichově obsadil v keirinu sedmé místo; vystudoval projektový management na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně, díky tomu se podílel na pořadatelství cyklistické Grand Prix Brna; spolu s kolegou z reprezentace Robinem Wagnerem v Brně provozují Akademii dráhové cyklistiky; má přezdívku Babson a vlastní stránky www.tomasbabek.cz.

V roce 2016 se stal mistrem Evropy v keirinu a ve stejné disciplíně ovládl Světový pohár. Navíc získal evropský bronz na kilometru s pevným startem, na kterém o čtyři roky později triumfoval a přidal stříbro v týmovém sprintu. Na mistrovství světa v roce 2017 vybojoval stříbro a bronz. Vyhrál i Evropské hry v roce 2019. Vyzkoušel si i angažmá v prestižní keirinové lize v Japonsku.

Rozloučit se chce v závodním dresu, a to v sobotu 17. června na tradiční mezinárodní akci Grand Prix Brno. "Bude to můj poslední závodní keirin a těším se na to. Teď jsem byl v Berlíně u toho, když se loučil Maximilian Levy a bylo to emotivní, takže mám představu, jak by to mělo probíhat. Bude to každopádně show, rád bych všem osobně poděkoval a všechny zvu," uvedl Bábek.

Reklama