Hlavní obsah

Druhou etapu Tour vyhrál Nibali a oblékl se do žlutého

Sheffield
Aktualizováno

Italský cyklista Vincenzo Nibali vyhrál druhou etapu Tour de France s cílem v anglickém Sheffieldu a po Němci Marcelu Kittelovi, jenž ovládl sobotní úvodní etapu, převzal žlutý trikot pro vedoucí jezdce závodu. Nibali, bývalý šampión z Vuelty a Gira d'Italia, si připsal první etapové vítězství na Tour v kariéře.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Italský cyklista Vincenzo Nibali se raduje z triumfu ve druhé etapě Tour de France.

Článek

Devětadvacetiletý Nibali vyhrál díky úspěšnému úniku zhruba dva kilometry před cílem etapy, jež cyklisty vedla 201 km z Yorku přes devět různě náročných stoupání. V závěrečných kilometrech v Sheffieldu se pokoušeli o nástupy favorité jako Alberto Contador, Chris Froome či Peter Sagan, uspěl ale až Nibali.

Rodák ze sicilské Messiny přijel do cíle s dvousekundovým náskokem na zhruba dvacetičlennou vedoucí skupinu. Další místa obsadili Belgičan Greg van Avermaet a Polák Michal Kwiatkowski. Kittel, jenž po sobotním triumfu v úvodní etapě oblékal žlutý trikot, skončil v neděli hluboko v poli poražených.

"Byl to fantastický den, povedl se mi dobrý únik. Bylo to těžké, protože byl velký protivítr. Poslední půldruhý kilometr byl opravdu dlouhý," uvedl Nibali z týmu Astana, jenž minulý víkend vyhrál italský šampionát.

König dojel devětadvacátý

Obhájce loňského vítězství Froome přiznal, že hlavním cílem nebylo vyhrát etapu, ale být vepředu. "Chtěli jsme se tak vyhnout problémům. Byl to těžký den, ale tým pracoval úžasně. Jsem unavený, ale doufám, že po takovém dnu jsou unavení všichni," řekl britský lídr týmu Sky.

Český favorit na celkové umístění Leopold König dojel do cíle devětadvacátý, ve druhé skupině s odstupem 16 sekund. Celkově mu patří 23. pozice. Jeho krajan Jan Bárta byl s desetiminutovou ztrátou na 91. místě.

Třídenní britský úvod Tour zakončí v pondělí etapa s cílem před Buckinghamským palácem v Londýně.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 2. etapa: York - Sheffield (201 km):
1. Nibali (It./Astana) 5:08:36
2. Van Avermaet (Belg./BMC)
3. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step)
4. Sagan (SR/Cannondale)
5. Gallopin (Fr./Lotto)
6. Albasini (Švýc./Orica)
7. Talansky (USA/Garmin)
8. Mollema (Niz./Belkin)
9. Van Garderen (USA/BMC)
10. Bardet (Fr./AG2R) všichni -2
29. König -16
91. Bárta (oba ČR/NetApp-Endura) -10:31
Průběžné pořadí:
1. Nibali 9:52:43
2. Sagan
3. Van Avermaet
4. Albasini
5. Froome (Brit./Sky)
6. Mollema
7. Van den Broeck (Belg./Lotto)
8. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo)
9. Van Garderen
10. Fuglsang (Dán./Astana) všichni -2
23. König -16
80. Bárta -10:31

Reklama

Související témata: