Hlavní obsah

Evenepoel vyhrál 18. etapu cyklistické Vuelty a upevnil si celkové vedení

Belgický cyklista Remco Evenepoel vyhrál 18. etapu Vuelty a upevnil si první místo v průběžném pořadí. Vítězství si zajistil skvělým finišem ve stoupání první kategorie na Alto de Piornal. Dvaadvacetiletý Evenepoel spolu s domácím Enricem Masem těsně pod vrcholem dojeli vedoucího Roberta Gesinka z Nizozemska. Poté oběma soupeřům nastoupil a ti už na něj nestačili.

Foto: Alberto Saiz, ČTK/AP

Belgický cyklista Remco Evenepoel nadále vévodí Vueltě.

Článek

Evenepoel navázal na triumf z časovky a tři etapy před koncem vede průběžné pořadí o dvě minuty a sedm sekund před Masem. Třetí je další Španěl Juan Ayuso, ztrácí už přes pět minut. "Dokonalý den, prostě dokonalý," řekl Evenepoel. "Poučil jsem se, že je potřeba zůstat klidný. Kilometr před cílem jsme ztráceli 15, 20 sekund, ale dojeli jsme ho, a pak jsem zaútočil," dodal.

Evenepoel se výrazně přiblížil celkovému prvenství, protože na peloton už čeká jen jedna horská etapa. "Nic není rozhodnuto. Bude ještě jedna náročná etapa a soupeři budou útočit. Ale cítím se dobře a teď bude snazší vedení bránit," řekl.

Cestu za vítězstvím Evenepoelovi usnadnilo i zranění lídra soutěže vrchařů Jaye Vineho. Australský jezdec skončil s řadou dalších závodníků na zemi krátce po startu. Vine na letošní Vueltě ovládl horské etapy s cílem na Pico Jano a Colláu Fancuyana. Před Richardem Carapazem vedl v hodnocení vrchařů o 29 bodů. Podrobnosti o jeho zdravotním stavu zatím vedení stáje Alpecin-Deceuninck nezveřejnilo.

Už před středeční 17. etapou odstoupil ze závodu druhý muž celkového pořadí Primož Roglič. Trojnásobný úřadující šampion měl tvrdý pád o den dříve v závěrečném spurtu.

Cyklistický závod Vuelta
18. etapa (Trujillo - Alto de Piornal, 191,7 km):
1. Evenepoel (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) 4:45:17
2. Mas (Šp./Movistar)
3. Gesink (Niz./Jumbo-Visma) oba -2
4. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe)
5. Arensman (Niz./DSM)
6. Pinot (Fr./Groupama-FDJ)
7. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën)
8. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates)
9. López (Kol./Astana-Qazaqstan Team)
10. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) všichni -13,
...78. Řepa (ČR/Kern Pharma) -28:24.
Průběžné pořadí:
1. Evenepoel 69:59:12
2. Mas -2:07
3. Ayuso -5:14
4. López -5:56
5. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -6:49
7. Almeida -7:14
8. Arensman (Niz./DSM) -8:09
9. O'Connor -9:34
9. Urán (Kol./EF Education-EasyPost) -9:46
10. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -12:03,
...63. Řepa -2:38:56.

Reklama

Související témata: