Hlavní obsah

Evenepoel vyhrál na Giru i druhou časovku a oblékl se opět do růžového. Záhy ale odstoupil!

Aktualizováno

Belgický cyklista Remco Evenepoel vyhrál i druhou časovku na Giru d'Italia a po deváté etapě se vrátil do čela průběžného pořadí. Na 35 rovinatých kilometrech porazil o pouhou sekundu Brita Gerainta Thomase, třetí byl o další sekundu zpět jeho krajan a kolega ze stáje Ineos Tao Geoghean Hart. Pozdě večer však Belgičanův tým Soudal-Quick Step oznámil, že Evenepoel kvůli koronaviru ze závodu odstupuje!

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

Belgický cyklista Remco Evenepoel v 9. etapě slavného závodu Giro d´Italia.

Článek

"Je mi velmi líto, že musím opustit závod. V rámci týmových pravidel jsem se podrobil rutinnímu testu, jenž bohužel vyšel pozitivní," uvedl Evenepoel v prohlášení své stáje Soudal-Quick Step.

Třiadvacetiletý Evenepoel byl před startem Gira považován společně se Slovincem Primožem Rogličem za největšího favorita na celkové vítězství a tuto roli potvrzoval od první etapy. V zahajovací časovce minulou sobotu deklasoval konkurenci a oblékl růžový trikot, který v úterý víceméně přenechal Norovi Tobiasi Leknessundovi. Nedělním dalším triumfem v jízdě proti chronometru se Evenepoel do čela průběžného pořadí vrátil, ale na startu úterní desáté etapy po volném pondělku se už neobjeví.

Po jeho nedobrovolném odstoupení se čelo průběžného pořadí vyrovná. Nový lídr Thomas vede o pouhé dvě sekundy před Rogličem, třetí je o další tři sekundy zpět Thomasův krajan a kolega z týmu Ineos Grenadiers Tao Geoghegan Hart. Evenepoel opouští 106. ročník Gira kvůli koronaviru jako pátý účastník. V sobotu musel mimo jiné odstoupit italský časovkář Filippo Ganna z Ineosu.

Z trojice českých účastníků úvodní Grand Tour sezony byl dnes nejvýše specialista na časovky Josef Černý. Na svého týmového lídra ztratil na 111. pozici téměř pět minut.

Cyklistický závod Giro d'Italia:
9. etapa (časovka 35 km):
1. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) 41:24
2. Thomas -1
3. Geoghegan Hart (oba Brit./Ineos Grenadiers) -2
4. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) -4
5. Armirail (Fr./Groupama-FDJ) -8
6. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -17,
...111. ČERNÝ (ČR/Soudal-Quick Step) -4:59,
146. K. VACEK (ČR/Corratec-Selle Italia) -5:56,
149. HIRT (ČR/Soudal-Quick Step) -6:01.
Průběžné pořadí:
1. Thomas 34:34:27
2. Roglič -2
3. Geoghegan Hart -5
4. Leknessund (Nor./DSM)
5. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) oba -22,
...54. HIRT -29:50,
95. K. VACEK -1:06:20,
140. ČERNÝ -1:40:25.
Pozn.: Pořadí po ohlášeném odstoupení Remca Evenepoela ze závodu kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.

Reklama

Související témata: