Hlavní obsah

Famózní závěr na alpském letišti! Triumf krále úniků, Pogačar málem přišel o vedení

Aktualizováno

Slavná Tour de France po dni volna pokračovala v úterý 10. etapou z Morzine les Portes du Soleil a v cíli na letišti v lyžařském středisku Megéve se po 148 kilometrech a závěrečném 19kilometrovém stoupání radoval po strhujícím finiši desítky uprchlíků nekorunovaný král úniků Magnus Cort Nielsen. Lídr Tour Tadej Pogačar dojel se ztrátou bezmála devíti minut v hlavním pelotonu a nakonec dokázal zvýšeným úsilím udržet žlutý trikot, který v závěru virtuálně ztrácel. Náskok slovinského jezdce v čele závodu se ale ztenčil na jedenáct sekund.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Těsný finiš 10. etapy Tour: Dán Magnus Cort Nielsen (vpravo) poráží Nicholase Schultze z Austrálie.

Článek
Fotogalerie

Desáté dějství vyvrcholilo devatenáctikilometrovým závěrečným stoupáním na letiště v lyžařském středisku Megéve v nadmořské výšce 1370 metrů. Ve skupině uprchlíků si to o triumf nakonec rozdal Cort s Nickem Schulzem a v těsném finiši se z druhého etapového vavřínu na Tour v kariéře radoval dánský jezdec.

Ve hře bylo i převlékání žlutého trikotu, Lennard Kämna ale nedokázal skupinu v úniku vyprovokovat k rychlejšímu závěru a nakonec virtuální souboj s Pogačarem prohrál. I tak zlikvidoval přes osm a půl minuty ztráty na Slovince a poskočil na průběžnou druhou pozici.

Etapa měla i skandální moment a byla přerušena poté, co několik lidí vniklo na trať. Incident se udál v okamžiku, kdy vedoucímu Albertu Bettiolovi, jenž byl sám v úniku, chybělo do cíle zhruba 36 kilometrů. Před zbytek skupiny uprchlíků, které nedlouho před tím ujel, se na trať dostali lidé v tričkách s nápisem "Zbývá nám 989 dní".

"Vzhledem k tomu, že se vláda o klimatickou krizi nezajímá, museli jsme přijít a využít Tour de France k přitažení pozornosti k tomu, co je nezbytné pro naše přežití," uvedli v oficiálním prohlášení zástupci organizace Derniere Renovation.

Rozhodčí vedoucího Bettiola zastavili, pokračovat nemohli ani uprchlíci a peloton. Když pořadatelé a policisté dostali demonstranty z tratě, závod se znovu rozjel se zachováním rozestupů před přerušením.

Bettiol se udržel v úniku až do závěrečného devatenáctikilometrového stoupání do lyžařského střediska Megéve. Zhruba dvanáct kilometrů před cílem ho ale další cyklisté dostihli, a i když vzápětí ještě jednou zaútočil, už neměl dost sil a nakonec skončil osmnáctý.

Pořadí se v závěrečném stoupání přelévalo. V posledních stovkách metrů měl blízko k vítězství Australan Nick Schultz, který loni při Sazka Tour (dříve Czech Tour) vyhrál etapu na Pustevny, ale na pásce ho o několik centimetrů předstihl Cort. Dánský jezdec stáje EF Education - EasyPost po čtyři roky starém úspěchu z Carcassonne vyhrál podruhé v kariéře etapu na Tour de France, k tomu má šest etapových vítězství z Vuelty.

Peloton s lídrem závodu Pogačarem nechal uprchlíky odjet o více než devět minut, takže virtuálně se do čela závodu dostal Němec Kämna. V závěru ale neudržel tempo nejrychlejších jezdců v úniku a ztratil na vítěze 22 sekund. Nakonec se tak posunul jen na druhé místo o jedenáct sekund za Pogačara.

Ve středu čeká peloton náročná horská etapa z Albertville do Col di Granon Serre Chevalier. Při ní vystoupají i na slavný vrchol Col du Galibier, který leží 2642 metrů nad mořem. Ve čtvrtek pak peloton zdolá legendární sedlo znovu z druhé strany v rámci letošní královské etapy z Brianconu do Alpe d'Huez.

Tour de France - 10. etapa (Morzine - Megéve, 148,5 km)
1. Cort (Dán./EF Education-EasyPost)3:18:50
2. Schultz (Austr./BikeExchange-Jayco)''
3. Sánchez (Šp./Bahrajn Victorious)-7
4. Jorgenson (USA/Movistar)-8
5. Van Baarle (Niz./Ineos Grenadiers)-10
6. Zimmerman (Něm./Intermarché-Wanty-Gobert)-15
7. Thomas (Fr./Cofidis)-18
8. Leknessund (Nor./DSM)-20
9. Wright (Brit./Bahrajn Victorious)-22
10. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe)''
Průběžné pořadí
1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)37:11:28
2. Kämna-11
3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma)-39
4. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers)-1:17
5. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers)-1:25
6. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ)-1:38
7. Bardet (Fr./DSM)-1:39
8. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers)-1:46
9. Mas (Šp./Movistar)-1:50
10. Sánchez''

Reklama