Hlavní obsah

Férové gesto, pak dominance. Vingegaard dokázal, že je letos na Tour prostě nejlepší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevyužil pádu soupeře, místo toho chtěl ukázat, že je v kopcích lepší než on. A po krásném gestu fair play může dánský cyklista Jonas Vingegaard slavit triumf v 18. etapě Tour de France a nejspíš i v celém závodě. Podruhé se mu totiž povedlo odpárat obhájce titulu Tadeje Pogačara a navýšil na něj náskok na tři a půl minuty. „Jsem ohromně šťastný. Zbývají ale ještě dva dny. Musíme zůstat ve střehu. O celkovém vítězství si popovídáme až v Paříži,“ krotil euforii 25letý dánský cyklista.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Neskutečné sportovní gesto od Jonase Vingegaarda po pádu Tadeje PogačaraVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Pogačar ze stáje SAE Emirates, která pokračuje už pouze ve čtyřech jezdcích, měl v poslední horské etapě před sebou ohromně těžký úkol. Ukrojit většinu z dánského náskoku a připravit si pozici pro sobotní časovku. Vítěz Tour z posledních dvou let jel proto na maximální riziko. Útočil zejména v předposledním stoupání, ale Vingegaarda neutrhl.

Ve sjezdu pod cílové stoupání poté lídr málem spadl, ale mírné zaváhání v zatáčce ustál. Na rozdíl od Pogačara. „Nevytočil oblouk, zajel na štěrk a snažil se vrátit zpátky na asfalt. Kolo se mu ale smýklo," popisoval situaci ze svého pohledu Vingegaard. „Není hezké spadnout, ale šel jsem na hranu," připustil Pogačar.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jonas Vingegaard vyhrál poslední horskou etaopu a míří za triumfem na Tour de FranceVideo: sntv

Dán ovšem nechtěl využít soupeřova pádu a férově na obhájce titulu počkal. Oba jezdci ukazují, že si chtějí poměřit opravdu jen síly, za což Pogačar lídrovi poděkoval a v cíli mu s úsměvem gratuloval k vítězství. „Dal jsem tomu všechno. Na lepší než druhé místo jsem ale neměl. Jonas byl prostě silnější," připustil 23letý Slovinec.

Bylo na něm vidět, že jím pád pořádně otřásl. Navíc dojížděl s nepříjemně sedřeným stehnem a oproti předchozí etapě byl v oslabení. Vingegaard měl v úvodu posledního kopce k ruce týmové kolegy Tijse Benoota, Seppa Kusse a před sebou navíc ještě ve zbývajícím tříčlenném úniku hvězdného Wouta van Aerta.

A právě dostižený Belgičan jedoucí v zeleném trikotu pro nejlepšího spurtera se stal rozhodujícím jazýčkem na vahách pro stáj Jumbo-Visma. Opět ukázal, že je nejkomplexnějším cyklistou současnosti. Van Aert ve stoupání na cílový Hautacam 4,4 kilometru před cílem nastolil takové tempo, kterému už nestačil ani Pogačar. „Tomu se nedá věřit," rozplýval se Vingegaard.

„Musím poděkovat všem týmovým kolegům. Kluci jeli parádně. Bez nich bych to nezvládl," říkal skromně Dán, který vedle žlutého trikotu nově získal i puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře.

Na letošní Tour ovládl po královské alpské etapě i nejtěžší zkoušku v Pyrenejích. „Neskutečný pocit. Před etapou jsem řekl své dceři a přítelkyni, že pro ně chci vyhrát. Jsem šťastný a hrdý, že se to podařilo. Tohle vítězství věnuju těmhle dvěma holkám, které jsou doma," radoval se lídr.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.