Hlavní obsah

O králi Tour je rozhodnuto, dánský rytíř se zkrvaveným Pogačarem zlomit nenechal

Aktualizováno

Už jen nešťastná souhra okolností může připravit Jonase Vingegaarda o celkový triumf na letošní Tour de France. Dánský majitel žlutého trikotu vyhrál ve čtvrtek poslední horskou etapu se startem v Lurdách, ve slavném výjezdu na Hautacam nadělil dvojnásobnému obhájci Tadeji Pogačarovi víc než minutu a v čele pořadí má už jen těžko dostižitelný náskok 3:26 minuty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jonas Vingegaard vyhrál poslední horskou etaopu a míří za triumfem na Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Pogačar sice ve středu po spurtu s Vingegaardem vyhrál třetí etapu v letošním ročníku, ale svou ztrátu díky tomu snížil jen o bonifikační čtyři sekundy. Vingegaard tak měl před dnešní 18. etapou v čele dál solidní náskok dvě minuty a 18 sekund. Bylo jasné, že Pogačar musí útočit, a bylo jen otázkou času, kdy začne svého soka pokoušet.

Slovinec si na první útok počkal do druhého klasifikovaného stoupání na Col de Spandelles. V kratším, ale prudkém kopci první kategorie zkoušel dánského soka opakovaně setřást, Vingegaard se jej ale držel jako klíště.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Neskutečné sportovní gesto od Jonase Vingegaarda po pádu Tadeje PogačaraVideo: sntv

Dramatické momenty přinesl následující sjezd na úzké silnici s nekvalitním povrchem. Nejprve jen se štěstím nespadl majitel žlutého trikotu a o chvíli později už nedokázal udržet kontrolu nad kolem Pogačar a poroučel se nepříjemně k zemi. Záhy byl opět v sedle a pustil se do stíhací jízdy, Vingeggard ale předvedl sympatické sportovní gesto a na svého hlavího rivala počkal.

Rozhodující okamžik tak přineslo až stoupání na Hautacam. Dánský jezdec se svým slovinským stínem v něm dojeli nečekaně vedoucího Wouta Van Aerta, který má v letošním ročníku již zajištěné vítězství v bodovací soutěži o nejlepšího sprintera, a belgický fenomén vzápětí pomohl svému týmovému kolegovi zakrváceného Pogačara definitivně "odpárat" a vyslal Vingegaarda za rozhodujícím triumfem. Tím si Dán vedle žlutého pojistil i puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře.

"Neuvěřitelné. Ráno jsem říkal své přítelkyni a dceři, že pro ně chci vyhrát a mám radost, že se to povedlo. Jsem rád, že už to mám za sebou. Byla to strašná dřina. Pořád zbývají dva dny, než pojedeme do Paříže, takže nesmíme polevit," řekl Vingegaard, jenž si zopakoval prvenství z alpské 11. etapy, po které se oblékl do žlutého trikotu vedoucího jezdce.

O vítězi celkového pořadí je tak s největší pravděpodobností rozhodnuto. Letošní Tour de France po dnešní poslední horské etapě čeká v pátek rovinatý díl, v sobotu rovinatá individuální časovka, v níž by měl Vingegaard svůj náskok na Pogačara podle očekávání uhájit, a v neděli tradiční triumfální příjezd pelotonu do Paříže.

Tour de France - 18. etapa (Lurdy - Hautacam, 143,5 km)
1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma)3:59:50
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)-1:04
3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma)-2:10
4. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers)-2:54
5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ)-2:58
6. Lucenko (Kaz./Astana-Kazachstán)-3:09
7. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers)''
8. Kuss (USA/Jumbo-Visma)-3:27
9. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe)-4:04
10. Pinot (Fr./Groupama-FDJ)-4:09
Průběžné pořadí
1. Vingegaard71:53:34
2. Pogačar-3:26
3. Thomas-8:00
4. Gaudu-11:05
5. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic)-13:25
6. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert)-13:43
7. Vlasov-14:10
8. Bardet (Fr./DSM)-16:11
9. Lucenko-20:09
10. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers)-20:17

Reklama

Související témata: