Hlavní obsah

Froome mírní humbuk. Není to pozitivní test, hájí se. Jeho konkurent hovoří o skandálu

Hvězdný britský cyklista Chris Froome se snaží zmírnit humbuk, který vyvolala zpráva o jeho problému s dopingem. Během zářijové Vuelty, kterou vyhrál, měl v těle dvojnásobnou hodnotu léku proti astmatu, než povolují pravidla. Cyklistická unie UCI jej nesuspendovala. Čeká, zda Froome bude moci prokázat, že odchylku nezpůsobil záměrně. Jinak mu hrozí odebrání titulu z Vuelty i trest.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Chris Froome s trofejí pro vítěze Vuelty.

Článek

Froome, který je rovněž čtyřnásobným šampiónem slavné Tour de France, odevzdal během Vuelty 7. září po 18. etapě vzorek moči, v němž bylo více salbutamolu, než je tolerovaná hranice této látky 1000 nanogramů na mililitr. Dvaatřicetiletý rodák z Keni se hájí, že je astmatikem od mládí, pravidla moc dobře zná a neporušil je.

"Chápu, že je to velký šok pro lidi. Určitě jsem žádná pravidla neporušil, nevzal jsem si více než povolenou terapeutickou dávku. Rozumím reakcím ostatních, ale tohle je jiný případ. Není to pozitivní test," řekl Froome v rozhovoru pro BBC.

Společně s vedením týmu Sky už informaci o dopingovém problému z Vuelty dostal před třemi měsíci. UCI čeká na jeho vysvětlení a další informace, k tradičnímu zastavení činnosti zatím nesáhla.

"Nyní ho patrně čeká další lékařské a chemické vyšetřování, při němž bude muset prokázat, že šlo o možnou odchylku, kterou nezpůsobil záměrně. Musí dokázat, že k překročení limitů došlo třeba kvůli dehydrataci," řekl iDnes.cz šéf českého antidopingového výboru Jan Chlumský.

Měří se různým metrem, má jasno Martin

I když Froome tvrdí, že nejde o běžný dopingový případ, někteří cyklisté přístup UCI kritizují. "Pění se ve mně krev. V případě Christophera Froomea se měří různým metrem. Je to nekonzistentní, netransparentní, neprofesionální i nespravedlivé," napsal na svém webu čtyřnásobný mistr světa v časovce Tony Martin.

A připomněl, že v případě porušení dopingových pravidel jsou jiní sportovci hned suspendováni. "Jemu i jeho týmu ale dala UCI čas, aby to vysvětlil. Je to skandál, neměl přece už závodit na mistrovství světa," dodal německý jezdec z týmu Kaťuša.

Na světovém šampionátu v Bergenu si Froome dva týdny po odevzdání podezřelého vzorku na Vueltě dojel pro bronzovou medaili.

Reklama

Související témata: