Hlavní obsah

Giro zavítá příští rok do Benátek a na sopku Vesuv

Jubilejní 100. ročník Gira d'Italia bude podle organizátorů opravdu výjimečný. Slavný závod, kterého se po návratu k cyklistice poprvé v kariéře zúčastní Lance Armstrong, odstartuje 9. března v Benátkách časovkou družstev, poté jezdce zavede například na svahy sopky Vesuv a bude finišovat časovkou jednotlivců kolem římského Kolosea.

Článek

"Pro jubilejní ročník jsme chtěli vymyslet něco výjimečného," vysvětlil na sobotní prezentaci závodu v benátské opeře La Fenice ředitel Gira Angelo Zomegnan.

Na jezdce čeká během tří týdnů celkem 3395,5 kilometru. Na programu bude pět horských etap, z nichž poslední zavede cyklisty na Vesuv, a také 61 kilometrů dlouhá časovka. Cíl jedné z etap je naplánován do rakouského Innsbrucku a peloton navštíví mimo jiné Florencii, Bolognu či Milán. Právě v Miláně závod v minulosti končil, letos ho však vystřídá finiš mezi antickými památkami v Římě.

Armstrong se na finiš v Římě těší

"První týden bude skvělý. Hned v páté a šesté etapě jedeme do Alp, a když bude špatné počasí, hory pořadím dost zamíchají," řekl k závodu sedmatřicetiletý Armstrong. "Jsem hodně zvědavý na jednašedesátikilometrovou časovku. Tak dlouhou jsem nikdy v kariéře nejel," prohlásil jezdec stáje Astana. "Jízda na Vesuv bude pro všechny velká výzva. A těším se na finiš v Římě. To je magické město, o čemž jsem se přesvědčil loni, když jsem ho navštívil jako turista," dodal.

Armstrong dokázal sedmkrát vyhrát Tour de France, na triumf na Giru ale po návratu k cyklistice nepomýšlí. "O mně a růžovém trikotu se hodně mluvilo, ale mým favoritem je Ivan Basso," prohlásil.

Italský cyklista si odpykal dvouletý trest za doping a s přípravou na novou sezonu začne v předstihu Argentině. "Dlouho jsem nezávodil a navíc jsou tam ideální podmínky," uvedl Basso, který na Giru vyhrál před dvěma lety.

Reklama

Související témata: