Hlavní obsah

Hvězdný Pogačar chce vyhrát slavný závod i s dlahou na ruce. Experti žasnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útok na hattrick! Hvězdný slovinský cyklista Tadej Pogačar ovládl slavnou Tour de France v letech 2020 a 2021, i letos patří mezi obrovské favority na celkové prvenství. Zvládne zvítězit i s dlahou na ruce a poučí se z loňska, kdy mu triumf vyfoukl konkurent Jonas Vindegaard. „Dlaha na ruce ho bude limitovat, ale favorizuji právě jeho," říká v pořadu Studio TOUR na Sport.cz Petr Vakoč, dvojnásobný účastník Tour de France. Cyklistický expert Sport.cz Matěj Vybíral s úsměvem o Slovinci tvrdí, že skoro není ani člověk. „Zápěstí stoprocentní nebude, nohy ano. Nemám o Pogačara strach," tvrdí novinář.

Bude znovu zářit Tadej Pogačar. Příspěvek z pořadu Studio TourVideo: Sport.cz

 
Článek

Útok na třetí vítězství na slavné Tour osnoval Slovinec už před rokem, ale místo radosti přišlo kruté vystřízlivění. „Loni bylo vidět, že nastoupil moc sebevědomě, plýtval energii v úvodních etapách. Tehdy si asi myslel, že to bude mít snadno v kapse Je jasné, že letos k tomu přistoupí jinak, je to extrémně mentálně silný závodník," konstatuje Vakoč.

Když se má rozpovídat o tom, co všechno patří mezi přednosti Pogačara, seznam plusů je pořádně dlouhý. „Je explozivní, jezdí perfektně kopce, ale dokáže i zasprintovat. Je to komplexní závodník, na kostkách loni odjížděl, jezdí dobře na větru, postará se sám o sebe, když nemá okolo tým. Jezdí výborně pozičně i technicky," pálí dvojnásobný účastník Tour jednu Pogačarovu přednost za druhou. Neskrývá, že Pogačar je jeho favoritem.

STUDIO TOUR s hostem Petrem VakočemVideo: Sport.cz

Jenže nezastaví slovinskou hvězdu dlaha na ruce. „Limitace je to velký. Bude hůř ovládat kolo, limitovat jej to bude při sprintech a kdo ví, jak moc bude moci ze sedla," dumá Vakoč spolu s cyklistickým expertem Matějem Vybírale ze Sport.cz v pořadu Studio TOUR. „Pokud ho to nebude bolet, nebude to velký překážka."

Ustojí Vindegaard roli favorita? Příspěvek z pořadu Studio TourVideo: Sport.cz

Pogačar kvůli zranění vypadl z přípravy, bude mít na Tour de France dostatek sil? Otázkou je i vyladění formy. „Za normálních okolnosti bych řekl, že člověk s takovou přípravou nemůže o úspěchu na Tour uvažovat, ale v jeho případě... On se nenechá vyvést z míry," tuší Vakoč.

Strach o Slovince nemá ani novinář. „Co se týče Pogačara, to skoro ani není člověk. On říkal, že zápěstí sice stoprocentní nebude, ale nohy ano. Formu už ukázal při národním šampionátu. V časovce všem nadělil pět minut. A hlavně zajel na stejné trati o minutu a půl rychlejší čas než v době, kdy pak celou Tour vyhrál. Nemusíme mít strach, že by nebyl v pohodě," dodává Vybíral.

Reklama