Hlavní obsah

Italka Bussiová jako první žena ujela v hodinovce přes 50 km

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská cyklistka Vittoria Bussiová překonala jako první žena v hodinovce hranici 50 kilometrů. Ve vysoké nadmořské výšce na oválu v mexickém Aguascalientes ujela v pátek 50,267 kilometru a získala zpět světový rekord. Loňský výkon Nizozemky Ellen van Dijkové z dráhy ve švýcarském Grenchenu vylepšila o více než kilometr.

Foto: Jacques Boissinot, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

„Jsem nadšená, že se mi povedlo podruhé v kariéře pokořit rekord v hodinovce. Dlužila jsem to všem, kteří mě celé roky podporovali a věřili mi. Je to výsledek vynikající týmové práce,“ uvedla Bussiová na webu Mezinárodní cyklistické unie.

Světový rekord poprvé zajela v roce 2018, kdy rovněž v Mexiku urazila vzdálenost 48,007 km. Předloni ji o historické maximum připravila Britka Joscelin Lowdenová výkonem 48,405 km, který pak vylepšila Van Dijková.

Šestatřicetiletá Italka, která má doktorát z matematiky z Oxfordu, kvůli touze získat rekord zpět oslovila fanoušky, aby jí pomohli pokrýt náklady na pobyt v Mexiku. V crowdfundingové kampani se jí podařilo vybrat 12.000 eur (292.000 korun).

Reklama

Související témata: