Hlavní obsah

Jasná dominance! Vingegaard v časovce rozdrtil Pogačara a přiblížil se k obhajobě na Tour

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tak tohle je nečekaný úder obhájce triumfu na Tour de France. Jonas Vingegaard suverénně opanoval časovku na Tour de France, druhého Tadeje Pogačara porazil na 22,4 kilometrech o propastnou minutu a 38 vteřin. Před 16. etapou činil přitom jeho náskok pouhých deset sekund. Do posledního týdne tak vstoupil držitel žlutého trikotu suverénním představením a výrazně se přiblížil k celkovému prvenství.

Studio TOUR s Petrem Vakočem o závěrečném týdnu slavného cyklistického závoduVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Před tímto dnem měli dva největší favorité vyrovnanou bilanci, oba v historii Tour de France odjezdili 21 etap ve žlutém trikotu. Pogačar měl za cíl si vedení uzmout zpět, ale Vingegaard ukázal, kdo je králem posledních dvou ročníků Staré dámy. „Jsem ohromně šťastný. Odjel jsem nejlepší časovku v životě. Jsem na to moc hrdý," líčil spokojený 26letý Dán.

Na trať časovky vyrazil jako poslední a už od prvních zatáček bylo vidět, že jede beze strachu agresivněji než jeho slovinský konkurent. Už na úvodním mezičasu najel na vítěze Tour de France z let 2020 a 2021 šestnáct vteřin, a v následujících stoupáních jeho náskok rostl raketovým tempem.

Pogačarovi nepomohla ani výměna silničního kola za časovkářský speciál, ke které dánský rival nesáhl, přesto dál dominoval. Ačkoliv slovinský vrchař v cíli porazil dosavadního lídra van Aerta o více než minutu, o pár sekund později dorazil do finiše Vingegaard a jeho týmový kolega z Jumbo-Visma van Aert jen nechápavě smekl svou kšiltovku. „Konečně máme etapové prvenství. Je neskutečné, jaký výkon Jonas předvedl a jaký náskok si vybudoval," líčil belgický univerzál.

Takovou dominanci nikdo nečekal. „Ani já sám. Překvapil jsem sám sebe," usmíval se Vingegaard, kterému sportovní ředitelé do sluchátka říkali, ať ukáže, kdo je nejsilnější. „Popravdě jsem to ani neslyšel přes tu bouřlivou atmosféru," přiznal rodák z Hillerslevu. „Ale tým mě skvěle naváděl, musím sportovním ředitelům poděkovat," pokračoval.

Foto: Anne-Christine Poujoulat, ČTK/AP

Zničený Tadej Pogačar se ochlazuje v cíli časovky na Tour de France.

Před zbývajícími pěti etapami, z nichž dvě budou horské, tak vylepšil své vedení na minutu a 48 sekund. „Ale rozhodnuto určitě není. Čeká nás ještě spousta těžkých etap. Musíme dál bojovat, ale těším se na to," dodal Vingegaard, jenž zapsal třetí etapové prvenství na Tour de France a celkově 24. v profesionální kariéře.

Také druhý Pogačar ještě doufá, že dokáže souboj o žlutý trikot zdramatizovat. „Není konec. Obzvlášť, jestli se potvrdí předpověď a zítra v královské etapě bude pršet. Snad to bude můj den. Čekají nás dvě nejtěžší etapy na Tour," velel 24letý Slovinec.

Tour de France - 16. etapa (časovka jednotlivců, 22,4 km):
1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 32:36
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -1:38
3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -2:51
4. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -2:55
5. S. Yates (Brit./Jayco AIUIa) -2:58
6. Cavagna (Fr./Soudal-Quick-Step) -3:06.
Průběžné pořadí:
1. Vingegaard 63:06:53
2. Pogačar -1:48
3. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -8:52
4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -8:57
5. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -11:15
6. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -12:56.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.