Hlavní obsah

Juniorka Douděrová v Táboře skončila pátá na MS cyklokrosařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cyklokrosařka Kateřina Douděrová obsadila na mistrovství světa v Táboře v závodě juniorek páté místo. Amálie Gottwaldová byla devátá. Vyhrála Francouzka Célia Geryová. Závod mužů do 23 let ovládl Nizozemec Tibor del Grosso, Jan Zatloukal skončil osmnáctý.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Cyklokrosařka Célia Geryová při své vítězné jízdě na MS v Táboře v závodě juniorek

Článek

Sedmnáctiletá Douděrová byla na náročné rozbahněné trati v úvodu čtvrtá, pak se před ni dostala Nizozemka Puck Langenbargová, ale pátou příčku už udržela až do cíle. Na vítězku ztratila minutu a čtvrt, za stupni vítězů zaostala o 58 sekund. Gottwaldová, druhá nejlepší ze sedmičky českých reprezentantek, byla o minutu pomalejší.

O medaile bojovaly od začátku hlavní favoritky: Geryová, Slovenka Viktória Chladoňová a Britka Cat Fergusonová. Geryová, která byla již v pátek členkou vítězné štafety Francie, odjela soupeřkám zhruba po dvou třetinách posledního třetího okruhu a mohla slavit druhé zlato na jihu Čech.

Velkou radost měla při průjezdu cílem i Douděrová, jež se postarala o historicky nejlepší umístění Češek v této kategorii. „Jsem strašně spokojená. Doufala jsem, že bude alespoň desítka, protože se mi teď poslední dobou nezávodilo úplně nejlépe. Musím říct, že jsem moc šťastná, jak to dopadlo,“ řekla.

Průběh závodu mužské třiadvacítky ovlivnil po úvodních metrech hromadný pád, do něhož se připletli takřka všichni Češi. Nejlépe z nich jezdil dlouho Václav Ježek, nakonec obsadil 23. místo. Zatloukal startoval až ze sedmé řady, ale nakonec se mezi 57 jezdci prodral do první dvacítky.

Dvacetiletý Del Grosso s přehledem potvrdil roli favorita na zlato. Loni druhý Nizozemec vyhrál s takřka půlminutovým náskokem. Stříbro předal prezident Petr Pavel během vyhlášení Emielu Verstryngemu z Belgie, který ve spurtu porazil krajana Jenteho Michelse.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře:
Juniorky:
1. Geryová (Fr.) 37:01
2. Fergusonová (Brit.) -5
3. Chladoňová (SR) -14
...
5. DOUDĚROVÁ -1:12
9. GOTTWALDOVÁ -2:06
19. HEZINOVÁ -3:25
20. VIKOVÁ -3:31
42. PANUŠOVÁ -5:59
43. SEDLÁČKOVÁ
45. HRDINOVÁ(všechny ČR) obě -6:00
Muži do 23 let:
1. Del Grosso (Niz.) 52:02
2. Verstrynge
3. Michels (oba Belg.) oba -27
...18. ZATLOUKAL -3:44
23. JEŽEK -4:28
32. FIALA -5:40
45. ČERNÝ -8:06
50. JINDŘICH -9:34
51. KERL (všichni ČR) -10:16

Reklama

Související témata: