Hlavní obsah

Kanadský triumf v Pyrenejích! Pogačarova ztráta na žlutý dres se nezmenšila

Aktualizováno

Po volném pondělí vstoupila cyklistická Tour de France v úterý do třetího rozhodujícího týdne a jako předkrm v tříchodovém pyrenejském menu dostal peloton naservírovanou 16. etapu v délce 178,5 km z Carcassonne do Foix. O historicky druhý kanadský triumf na Staré dámě se postaral Hugo Houle, který úspěšně nastoupil ve skupině uprchlíků před závěrečným stoupáním první kategorie na Mur de Péguére.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Hugo Houle slaví triumf v 16. etapě Tour de France. Po 40kilometrové sólo jízdě je z jeho tváře patrné, kolik jej vítězství stálo sil.

Článek
Fotogalerie

"Nikdy jsem nic velkého nevyhrál. Až v dnešní etapě přišel ten správný moment. Jel jsem na plný plyn, i když jsem v prudkém stoupání neskutečně trpěl. Věděl jsem, že by mi k vítězství měl stačit náskok 30 až 40 sekund na vrcholu posledního kopce. Nakonec to bylo jen dvacet sekund, ale v technických pasážích při sjezdu jsem dokázal nějaké sekundy získat," oddechl si Houle s vyčerpaným úsměvem v cíli.

Jednatřicetiletý rodák z Québeku se přitom o triumf až do samotného závěru strachoval. "Měl jsem strach z křečí, protože na posledních dvaceti kilometrech nebyl k dispozici asistenční vůz a neměl jsem už žádné jídlo," líčil.

Kanada si na etapový vavřín z Tour de France musela počkat dlouhých 34 let od triumfu Steva Bauera, který v roce 1988 ovládl na Staré dámě úvodní díl a v pěti etapách dokonce vozil žlutý dres. A shodou okolností aktuálně z pozice sportovního ředitele šéfuje Houlovi v týmu Israel-Premier Tech.

Žlutý dres pro lídra aktuální Tour i ve středu oblékne Dán Jonas Vingegaard, který udržel průběžné vedení 2:22 minuty před vítězem předchozích dvou ročníků Tadejem Pogačarem. Slovinský závodník se pokusil v úterý několikrát nastoupit, od lídra se ale odpoutat nedokázal.

Krizový den po volném pondělku prožil domácí favorit Romain Bardet. Francouzský vrchař se neudržel nejlepších, nabral na ně ztrátu více než tři a půl minuty a z průběžného čtvrtého místa klesl na deváté. Čtvrtou pozici nově drží Kolumbijec Nairo Quintana, třetí je bývalý vítěz Geraint Thomas z Británie s odstupem 2:43 na Vingegaarda.

Petr Vakoč ve studiu Sport.cz - TOUR DE FRANCE (2. díl)Video: Sport.cz

Pogačarův útok může přijít hned zítra, kdy čekají peloton na necelých 130 km ze Saint-Gaudens do Peyragudes tři stoupání první kategorie. A šanci na únik v kopcích pak dává především čtvrteční díl z Lurd do lyžařského střediska Hautacam, kdy se pelotonu postaví jedno stoupání první kategorie a hned dvě HC prémie. "Zítra a pozítří budu zase útočit a doufám, že získám nějaký čas. Nikdy to nevzdám, bude to zajímavé," slíbil Pogačar, jenž přišel o žlutý trikot během slabšího dne minulou středu.

Tour de France - 16. etapa (Carcasonne - Foix, 178,5 km)
1. Houle (Kan./Israel-Premier Tech)4:23:47
2. Madouas (Fr./Groupama-FDJ)-1:10
3. Woods (Kan./Israel-Premier Tech)''
4. Jorgenson (USA/Movistar)-1:12
5. Storer (Austr./Groupama-FDJ)-1:25
6. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe)-1:40
7. Teuns (Belg./Bahrain Victorious)''
8. Geschke (Něm./Cofidis)-2:11
9. Burgaudeau (Fr./TotalEnergies)-5:04
10. Caruso (It./Bahrain Victorious)''
Průběžné pořadí
1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma)64:28:09
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)-2:22
3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers)-2:43
4. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic)-4:15
5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ)-4:24
6. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers)-5:28
7. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert)-5:46
8. Vlasov-6:18
9. Bardet (Fr./DSM)-6:37
10. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers)-10:11

Reklama