Hlavní obsah

Královna ocenila cyklistu Froomea či hráče snookeru O'Sullivana

Londýn/Wellington

Dvojnásobný vítěz cyklistické Tour de France Chris Froome, pětinásobný mistr světa v kulečníkové hře snooker Ronnie O'Sullivan a legenda Manchesteru United Denis Law jsou mezi sportovci, kteří získali při příležitosti Nového roku od královny Alžběty II. Řád britského impéria.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Britský cyklista Chris Froome líbá trofej za triumf na Tour de France.

Článek

Pětasedmdesátiletý Law, jenž byl v Manchesteru členem takzvané "Svaté trojice" společně s Georgem Bestem a Bobbym Charltonem, dostal za svou fotbalovou a charitativní činnost titul komandér (CBE). Stejné vyznamenání obdržel i jednaosmdesátiletý John Surtees, jediný muž, který vyhrál mistrovství světa silničních motocyklů i formule 1. Froome a O'Sullivan se stali důstojníky Řádu britského impéria (OBE).

Na rytíře byl jako druhý žokej v historii pasován Tony McCoy. Jednačtyřicetiletý jezdec letos ukončil kariéru, během níž se stal dvacetkrát za sebou britským šampionem a vyhrál rekordních 4358 dostihů.

Na druhé polokouli získala ocenění také další velká postava končícího roku Richie McCaw. Kapitán ragbyových mistrů světa dostal nejvyšší vyznamenání udělované ve své vlasti Řád Nového Zélandu (ONZ).

Reklama

Související témata: