Hlavní obsah

Kreuziger dojel pátý v královské pyrenejské etapě a polepšil si, Froome jde po úniku do žlutého

Bagnéres-de-Luchon
Aktualizováno

Britský cyklista Chris Froome z týmu Sky vyhrál po samostatném úniku osmé dějství Tour de France z Pau do Bagnéres-de-Luchon a převezme žlutý trikot pro lídra průběžného pořadí. Roman Kreuziger finišoval v královské pyrenejské etapě, která závodníky zavedla i na proslulý průsmyk Tourmalet, o délce 184 km ve skupině pronásledovatelů pátý se ztrátou 13 sekund.

Foto: Juan Medina, Reuters

Britskému cyklistovi Chrisi Froomovi patří po vítězství v sobotní osmé etapě Tour de France žlutý trikot pro lídra průběžného pořadí závodu.

Článek
Fotogalerie

Froomovi vyšel dokonale drzý tah na vrcholu posledního stoupání dne. Poté, co proťal ve čtrnáctičlenné skupině jako první horskou prémii na Col de Peyresourde, šlápl náhle do pedálů a rychle si vytvořil náskok, který při riskantním sjezdu navýšil až na 22 sekund a udržel vedení až do cíle.

Britský cyklista si tak dosud nevídaným způsobem dojel na Staré dámě pro šestý etapový vavřín v kariéře, obvykle byly jeho doménou brutální ataky ve stoupáních. Dnes ale prokázal patřičnou dávku chladnokrevnosti ve sjezdu. "Nebyl to úplně plán. Řekl jsem si, že to zkusím, protože několik pokusů ve stoupání vyznělo na prázdno. Tak jsem za to vzal za vrcholem. A byla to jízda," usmíval se Froome spokojeně v cíli.

Ze žlutého trikotu obhájce loňského triumfu vysvlékl Belgičana Van Avermaeta a v čele průběžného pořadí má před nedělním devátým dílem Tour, který zavede peloton do Andorry, náskok 16 sekund na krajana Adama Yatese a Joaqina Rodrígueze ze Španělska.

Převezme Kreuziger pozici lídra?

Kreuziger si v průběžném pořadí polepšil z 18. na 12. místo a na lídra týmu Sky ztrácí 34 sekund. Další ztrátu naopak nabral lídr Kreuzigerova týmu Tinkoff Španěl Alberto Contador. Trápící se dvojnásobný vítěz Tour nestačil na nejlepší v posledním stoupání a do cíle přijel sedmnáctý s odstupem minuty a 41 sekund na Frooma.

A tým Tinkoff nyní bude řešit, jak naložit s Contadorovou pozicí. "Na celkové pořadí to pro něj začíná být složitější, bude to pro něj spíš na etapy v Alpách. Ale v neděli je další těžká etapa a stát se může cokoli. Uvidíme," prohlásil Kreuziger.

"Soustředím se na to, abych se vrátil k tomu, co jsem dělal vždycky. Že jsem se tam snažil být a třeba bojoval o první desítku, která může být reálná. Takže se na to těším a uvidíme, jak to půjde v dalších etapách," doplnil český cyklista.

"Probereme to v týmu, protože Roman má lepší pozici než já. Je smutné spadnout dvakrát během prvního týdne a nabrat takovou ztrátu. Dnešní etapa pro mě navíc byla obrovsky těžká, snažil jsem se neztratit další čas, ale nepovedlo se," líčil španělský jezdec.

Tour de France - 8. etapa
Pau - Bagneres-de-Luchon (184 km)
1. Froome (Brit./Sky)4:57:33 hod.
2. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step)+13 s
3. Rodríguez (Šp./Kaťuša)''
4. Bardet (Fr./AG2R)''
5. Kreuziger (ČR/Tinkoff)''
6. Aru (It./Astana)''
7. Yates (Brit./Orica)''
8. Valverde (Šp./Movistar)''
9. Mollema (Niz./Trek)''
10. Porte (Austr./BMC)''
...
85. Bárta (ČR/Bora Argon)+25:54
125. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step)+34:43
Průběžné pořadí:
1. Froome39:13:04 hod.
2. Yates+16 s
3. Rodríguez''
4. Martin+17
5. Valverde+19
6. Quintana (Kol./Movistar)+23
7. Aru''
8. Van Garderen (USA/BMC)''
9. Bardet''
10. Mollema''
...
12. Kreuziger (ČR/Tinkoff)+34
89. Bárta+1:00:44
156. Vakoč+1:20:55

Reklama

Související témata: