Hlavní obsah

Kreuziger: Pokud se budu cítit dobře, chci startovat i na Tour de France

Šesté místo obsadil Roman Kreuziger na 94. ročníku cyklistického závodu Giro d’Italia. Jde o maximum českého borce na tomto italském závodě. Do včerejška kraloval Jan Hruška, jenž byl před jedenácti lety na Giru čtrnáctý. Kreuziger navíc získal bílý dres pro nejlepšího závodníka do 25 let.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

Co pro vás šesté místo znamená?

Z hlediska Astany jsme zajeli výborné Giro. Vyhráli jsme soutěž týmů, jednu etapu, já mám bílý dres. Z Kazachstánu přijeli všichni majitelé týmu a jsou maximálně spokojeni. Co se týče mě, tak bych chtěl být o 23 vteřin lepší. Mrzí mě, že jsem nedokázal skočit na páté místo. Ale Španěl Rodriguez zajel časovku nad očekávání dobře. Měl jsem větší strach z Meňšova. Toho jsem porazil, jenže Rodrigueze jsem skočit nedokázal. Ale bojoval jsem a šesté místo stavím výš než devátou příčku z Tour. Konkurence tady byla větší.

Jak se cítíte? Jste hodně unaven?

Spíš nachlazen a to docela dost. Poslední tři dny s tím bojuju. Ale na můj výkon to žádný vliv nemělo.

Z čeho máte větší radost: z bílého dresu, nebo šesté příčky?

Bílý dres je prima, ale to šesté místo mi dodalo morálku do dalších velkých závodů. Dokázal jsem si, že jsme od mého přestupu do Astany udělali spoustu dobré práce. Zlepšil jsem se v časovkách, jedinou velkou krizi jsem měl v etapě na Monte Zoncolan. Věřím, že během dvou nebo tří let se můžu dostat do absolutní špičky.

Kdo vás na Giru nejvíc překvapil?

Určitě čtvrtý Francouz Gadret. S ním se vůbec nepočítalo.

Přesvědčivé vítězství Contadora jste čekal?

Tam nebylo o čem diskutovat. Byl jasně nejlepší ze všech. Od začátku sezóny věděl, že Giro je jeho hlavní cíl. Klobouk dolů, jak se s tím dokázal popasovat. Byl pod obrovským tlakem kvůli svému případu, přesto měl vše absolutně pod kontrolou. Pokud pojede Tour, vítězství z Gira ho ještě posílí.

Co vás čeká v nejbližších dnech?

Potřebuju se doléčit, určitě se objevím i v Česku. Pokud budu v pořádku, pojedu ve čtvrtek kritérium v Brescii.

Jak to vypadá s vaší možnou účastí na Tour de France?

Rád bych jí jel. Jestli se budu cítit dobře, určitě na startu budu. Astana nechala rozhodnutí jen na mně. Pokud tam chceme vyhrát soutěž týmů, bude dost důležitá časovka družstev, kde bych byl určitě platný.

Těšíte se na oslavy?

Máme sponzorskou večeři, a pak se ze všeho nejvíc těším do postele. Kamarád mi do Milána dovezl auto, jedu domů. Na nic nemám chuť, jsem napůl nemocný.

Reklama