Hlavní obsah

Kreuzigerova stáj slaví etapový triumf, Poels lehce zdolal alpské kopce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stáj Bahrain Victorious, jejímž sportovním ředitelem je bývalý český cyklista Roman Kreuziger, slavila triumf v nedělní 15. etapě Tour de France. Poprvé v kariéře na grandtourovém klání uspěl 35letý Nizozemec Wout Poels, jenž figuroval v početné skupině uprchlíků a z ní se ještě vzdálil, když doslova přeletěl poslední dva kopce horské etapy. S odstupem dvou minut dojel Belgičan Van Aert, třetí na pódium šel domácí Burgaudeau.

Krásné bitvy Pogačara s Vingegaardem. Příspěvek z pořadu Studio TOUR s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

S ještě větší ztrátou se odehrával i napínavý boj o žlutý trikot, do posledních metrů se totiž pozorně hlídali lídr závodu s Pogačarem. Závěrečné dva kilometry jeli z roztrhaného balíku už jen sami, ale Vingegaard nedal soupeři ani metr. Slovinec měl přitom ve finiši podporu i dvou domestiků ze stáje Emirates, jenže ani A. Yates a Soler mu k umazání desetisekundové ztráty v celkovém pořadí nepomohli.

Průběh etapy částečně poznamenal hromadný pád uvnitř pelotonu, kdy se nepozorný divák snažící se o origiální selfie nebezpečně naklonil cyklistům do cesty. Zavadil o něj Kuss, elitní horský domestik žlutého Vingegaarda. Kolem něj se složili na zem i další cyklisté jako kuželky.

Ze stáje vedoucího muže závodu upadl také van Hoydoonck, ale všichni aktéři incident přečkali ve zdraví. Ztráta hlavního pole na skupinu 37 uprchlíků s řadou skvělých vrchařů, ale narostla na osm minut a brzy tak bylo jasno, že denní únik určí i vítěze etapy.

Vedoucí skupina postupně prořídla až na šestnáct cyklistů. Během stoupání Col de la Cox Fry z ní vypadl i Powless, který tak přišel o šanci obléknout puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře a získal jej vítěz prémie Ciccone.

Necelých třicet kilometrů před cílem se pak podařilo ujet do čela triu Soler, van Aert, Poels, Soler, Původně s nimi vyrazil do úniku také Lotyš Neilands, kterého ale zastavil pád do betonové zídky při jednom ze sjezdů.

K posledním dvěma kopcům přijeli tři muži v čele etapy s náskokem minuty a půl. Výšlap na stěnu Cote des Amerands s brutálním sklonem 17 % v nejnáročnějším místě zvolil pro svůj útok Poels a na vrcholu měl k dobru 35 sekund na dva nejbližší pronásledovatele.

Po krátkém sjezdu pak následovalo už jen sedmikilometrové stoupání do cílové destinace Saint-Gervais Mont-Blanc a v něm Poelse nikdo nechytil. Pod nejvyšší horou Evropy tak zažil nejlepší chvíle kariéry. „Přišlo mi to celé neuvěřitelné. Věděl jsem, že musím usilovně šlapat a nepřemýšlet, jak prudký kopec mám před sebou. Doufal jsem, že mě nikdo nepředjede, a to se splnilo. Poslední kilometr jsem začal věřit, že měl pravdu Roman Kreuziger, když mi říkal, že budu nejsilnější v druhé polovině Tour," vykládal.

Cyklistický závod Tour de France - 15. etapa (Les Gets - Saint-Gervais Mont-Blanc, 179 km):
1. Poels (Niz./Bahrajn Victorious) 4:40:45
2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -2:08
3. Burgaudeau (Fr./TotalEnergies) -3:00
4. Craddock (USA/Jayco-AlUla) -3:10
5. Landa (Šp./Bahrajn Victorious)
6. Pinot (Fr./Groupama- FDJ) oba -3:14
Průběžné pořadí:
1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 62:34:17
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -10
3. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -5:21
4. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -5:40
5. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -6:38
6. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -9:16

Reklama

Související témata: