Hlavní obsah

Lavreysen završil na MS dráhařů zlatý hattrick v keirinu, Bábek neuspěl

Nizozemec Harrie Lavreysen vyhrál na mistrovství světa v dráhové cyklistice ve francouzském Montigny potřetí za sebou závod v keirinu. České naději Tomáši Bábkovi závod nevyšel, mistr Evropy z roku 2016 skončil hned v opravách. Kateřina Kohoutková byla třináctá ve vylučovacím závodě. Daniel Babor obsadil ve scratchi 15. místo.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Nizozemský dráhař Harrie Lavreysen oslavuje na MS svůj triumf v keirinu.

Článek

Pětadvacetiletý Lavreysen loni na olympijských hrách v Tokiu vybojoval zlato v individuálním i týmovém sprintu, ale v keirinu byl třetí. Dnes navázal na prvenství ze stejné disciplíny na MS v Berlíně a Roubaix. Za sebou nechal stejně jako loni na MS krajana Jeffreyho Hooglanda, třetí byl Kevin Quintero z Kolumbie.

"Pokaždé jsem při těch vítězstvích použil vlastně stejnou taktiku - vždy jsem vsadil na své rychlé nohy a dnes jsem je měl vážně rychlé. Po včerejšku jsme byli smutní, dnes jsem tak měl ale ještě o to větší motivaci vyhrát a jsem rád, že se to povedlo," řekl Lavreysen a připomněl středeční finálovou porážku v týmovém sprintu s Australany.

Bábek, jenž má ve sbírce i světový bronz z roku 2017, skončil poslední v úvodní rozjížďce a stejně dopadl i v opravách.

Babor pomýšlel ve scratchi vysoko a toužil vylepšit šesté místo z loňského šampionátu. V rychlém závodě ale do bojů o medaile nezasáhl, přestože dlouho kontroloval dění v čele. Zvítězil teprve devatenáctiletý Dylan Bibic, jenž se postaral o první cenný kov pro Kanadu ve scratchi. "I když jsem věděl, že mohu v závěrečném sprintu vyhrát, pořád tomu nemohu uvěřit, že se mi to povedlo," řekl Bibic.

O dvě příčky lepší než Babor byla ve vylučovacím závodě Kohoutková. Ze zlata se radovala Belgičanka Lotte Kopecká, která obsadila na nedávném silničním MS v australském Wollongongu stříbro v závodě s hromadným startem. Rovněž druhá byla ve vylučovacím závodě už loni na MS dráhařů, letos se stala ve stejné disciplíně mistryní Evropy.

V ženském sprintu sice Veronika Jaborníková prošla kvalifikací, ale hned v dalším kole byla vyřazena. O medailích se bude rozhodovat v pátek.

Stíhací závody družstev vyhráli Britové a Italky. Ethan Hayter, Oliver Wood, Ethan Vernon a Daniel Bigham porazili ve finále kvarteto Itálie. Opačným výsledkem skončilo klání obou zemí mezi ženami, v němž Britky nestačily na Italky Elisu Balsamovou, Chiaru Consonniovou, Martinu Fidanzaovou a Vittorii Guazziniovou. Fidanzaová přitom již jedno zlato z Montigny má - ve středu ovládla scratch. K postupu do finále pomohla i Martina Alziniová.

MS v dráhové cyklistice v Montigny (Francie):
Muži:
Keirin:
1. Lavreysen
2. Hoogland (oba Niz.)
3. Quintero (Kol.),
...23. Bábek (ČR) vyřazen v opravách.
Scratch:
1. Bibic (Kan.)
2. Kuboki (Jap.)
3. Eefting (Niz.),
...15. Babor (ČR).
Stíhací závod družstev - finále:
Británie (Hayter, Wood, Vernon, Bigham) 3:45,829 - Itálie (Consonni, Ganna, Milan, Moro) 3:46,033,
o 3. místo: Dánsko (T. Hansen, Bevort, L. N. Hansen, Pedersen) 3:46,721 - Austrálie 3:48,127.
Ženy:
Vylučovací závod:
1. Kopecká (Belg.)
2. Barbieriová (It.)
3. Valenteová (USA),
...13. Kohoutková (ČR).
Stíhací závod družstev - finále:
Itálie (Balsamová, Consonniová, Fidanzaová, Guazziniová) 4:09,760 - Británie (Evansová, Archibaldová, Knightová, Morrisová) 4:11,369,
o 3. místo: Francie (Borrasová, Copponiová, Fortinová, Berteauová) 4:10,774 - Austrálie 4:13,866.

Reklama

Související témata: