Hlavní obsah

Ledově namrazená divočina. Po sjezdovce stovkou, ale ne na lyžích

Extrémní bikerský závod Chinese Downhill se již posedmé konal na zasněžené sjezdovce Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně. Dvě stovky bikerů se zúčastnily závodu, který nemá v tuzemsku obdoby. Na trati o délce dva kilometry dosahovali ti nejlepší rychlostí až 100 km za hodinu a museli se popasovat s těžkým terénem ledové sjezdovky. Podle pravidel bylo zakázáno používat jakékoli kovové hroty v cyklistických pláštích. Na druhém místě dojel zkušený závodník a současně pořadatel závodu Michal Maroši. Nejrychlejší byl Matouš Silovský.

Na zledovatělé sjezdovce až stovkou za hodinu. Extrémní bikerský závod ve Špindlerově Mlýně.Video: Dan Matula

 
Článek

Pro mnohé z přihlížejících diváků ve Špindlerově Mlýně byl v sobotu pohled na závodníky Chinese Downhillu nepochopitelný. Vyrazit na zasněženou sjezdovku na kole a snažit se v hromadném startu předjet všechny své soupeře může být pro mnoho lidí nemyslitelné. Přesto se našlo 200 odvážlivců a bikerských závodníků, kteří tento druh sportu vyhledávají.

Pořadatelem závodu a současně účastníkem je legenda bikerského sportu Michal Maroši, který má za sebou řadu sportovních úspěchů na mezinárodní úrovni. „Tento ročník byl výjimečný. Celá trať se dala jet prakticky na bruslích, protože sjezdovka byla celá pokrytá ledem. Byl velký majstrštyk dokončit závod bez pádu. Kdo to dokázal, má u mě velký respekt," řekl Maroši, který se radoval ze zisku stříbra.

Foto: Jan Němec/mtbs.cz

Zprava Tomáš Slavík, Michal Maroši a Petr Mühlhans.

První příčku v závodě obsadil Matouš Silovský, který v čase 1:26,0 předčil druhého Marošiho o necelé 4 vteřiny. Jako třetí dorazil do cíle Ondřej Kundrát. „V závodě se kvůli namrzlém povrchu sjezdovky prakticky nevyplácelo brzdit. Já sám jsem brzdy prakticky nepoužil a to mě možná posunulo na čelo závodu. Chinese Downhill je pro mě srdcová záležitost. Jsem rád, že jsem po umístěních na stupních vítězů v minulosti letos vyhrál," řekl Silovský po skončení závodu.

Reklama

Související témata: