Hlavní obsah

Lídr i lůzr. Van Aert má na Dauphiné z ostudy kabát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I mistr tesař se někdy utne. Belgický cyklista Wout Van Aert se předčasnou oslavou při hromadném finiši připravil o triumf ve třetí etapě závodu Critérium du Dauphiné a jeho zaváhání nekompromisně potrestal Francouz David Gaudu. Náplastí na směšnou školáckou chybu je pro Van Aerta návrat do žlutého trikotu pro vedoucího jezdce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Wout Van Aert se připravil školáckou chybou o triumf na Critérium du DauphinéVideo: sntv

 
Článek

Belgičan při úterním hromadném dojezdu útočil v letošním ročníku tradiční generálky na Tour de France na druhý etapový vavřín, předčasné zvednutí ze spurtérské pozice a triumfální gesto jej ale přišlo pořádně draho. Na cílové čáře jej totiž o půl kola předstihl Gaudu a Van Aert při oblékání trikotu vedoucího jezdce, do kterého se vrátil po jednodenní pauze, jen stěží předstíral úsměv.

„Byla to školácká chyba, školácká chyba," hlesl Van Aert omluvně pro web Sporza. „Při finiši do stoupání vás oslava okamžitě připraví o rychlost. Byl to zlomek vteřiny. Tohle prostě bolí," podotkl 27letý závodník.

Za triumfem přitom mířil po vynikající práci týmových kolegů, kteří mu připravili dobrou pozici pro finiš. „Je obrovské zklamání, že jsme za takovou práci nebyli odměněni. Bylo to v mých rukou. Kdybych postrčil kolo dopředu, místo abych slavil, tak by bylo vítězství mé," lamentoval Van Aert do televizních mikrofonů po ceremoniálu na stupních vítězů.

Zaváhání mu připomnělo nepovedené finiše některých kolegů, jako třeba hvězdného Francouze Juliana Alaphilippa, jemuž stejným způsobem před dvěma lety sebral vítězství při monumentu Lutych-Bastogne-Lutych Primož Roglič. „Člověk se tomu směje, ale teď jsem já ten lůzr. Tohle se mi snad ještě nikdy nestalo, minimálně při takhle významném závodu. Vždycky jsem si říkal, jak se to může stát. Teď už ty pocity znám. A jen doufám, že podruhé už něco podobného nepřijde," vykládal kysele Van Aert.

V úterý jezdec týmu Jumbo-Visma vystrnadil z čela průběžného pořadí Francouze Alexise Vuillermoze, který ovládl pondělní díl, návrat ale i s ohledem na okolnosti nijak neslavil. A spíš se soustředil na středeční třicetikilometrovou časovku.

„Ve žlutém bych byl tak jako tak. Musím se dát dohromady, dnešek byl opravdu těžký. Sjížděli jsme uprchlíky, spurt byl super náročný, nohy poměrně cítím. Na časovku jsem se ale hodně připravoval, tak jsem zvědavý, na co to bude stačit," dodal Van Aert.

Český zástupce v pelotonu Jan Hirt dojel v úterý na 33. místě ve skupince se ztrátou pětadvaceti sekund. Průběžně se senzačně šestý muž nedávného Gira d'Italia posunul na 32. pozici.

Critérium du Dauphiné (WorldTour) - 3. etapa (169 km)
1. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ)4:09:38
2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma)''
3. Lafay (Fr./Cofidis)''
4. Guerreiro (Portug./EF Education-EasyPost)''
5. Geniets (Luc./Groupama-FDJ)''
...
33. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert)-25
Průběžné pořadí
1. Van Aert12:50:32
2. Gaudu-6
3. Lafay-12
4. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe)-16
5. Jorgenson (USA/Movistar)''
...
32. Hirt-41

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.