Hlavní obsah

Mladé pušky versus mazáci. Kdo obsadí volný trůn na Giru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtyři bývalí šampioni, absence hvězdného Pogačara, neuvěřitelně pestrá trať... Italské Giro, úvodní Grand Tour, cyklistické sezony startující v pátek v Budapešti, nabídne jeden z nejzajímavějších soubojů o celkové prvenství v posledních letech. Kdo bude korunován ve Veroně 29. května novým šampionem Maglia rosa (růžového trikotu)?

Foto: Deceuninck Quick Step/Getty Images

Portugalec Joao Almeida v růžovém dresu lídra italského Gira.

Článek

Hlavní favorité tvoří hodně pestrou paletu v závodním poli. Od mladých pušek, až po dva skutečné veterány, kteří mají v součtu na kontě 55 účastí na Grand Tour! Při absenci loňského šampiona Egana Bernala i dvou hlavních hvězd pelotonu, Tadeje Pogačara a Primože Rogliče, bude Giro neuvěřitelně otevřené. Jak zní jména hlavních favoritů na vítězství v Giru 2022?

Joao Almeida (UAE Emirates)

Mladý Portugalec dobře zná chuť „růžového trikotu". V roce 2020 jel patnáct dní v dresu lídra závodu. První pozici nakonec neubránil a klesl na čtvrtou příčku, ale ukázal, jak je silný. V minulé sezoně přidal celkově šestou příčku. Letos, po přestupu do formace UAE Emirates, bude jasným lídrem a získá prostor pro manévrování dle libosti. Jistou nevýhodou může být fakt, že v itineráři je málo časovkářských kilometrů. Nicméně Almeida je obrovský univerzál. A ve třiadvaceti letech je nad všechny pochybnosti adeptem celkového vítězství!

Foto: Profimedia.cz

Joao Almeida

Richard Carapaz (Ineos Grenadiers)

Ekvádorský cyklista vyznávající agresivní styl závodění senzačně ovládl Giro v roce 2019. Tehdy byl v dresu Movistaru jen záložní variantou za Quintanou a Landou. Carapaz následně „zradil" španělský tým a přestoupil do nejsilnější formace světa: Ineosu. V jejich dresu dojel druhý při Vueltě 2020 a třetí na Tour de France 2021.

Letos formu potvrdil druhou příčkou při závodě Kolem Katalánska, což dokazuje jeho skvělou kondici. Navíc bude spoléhat na pomoc parťáků, kteří pomáhali některému ze svých parťáků k vítězství v Giru třikrát z minulých čtyř sezon. Sivakov, Porte a Hart by v jiných týmech byli lídři na celkové vítězství. S takovými „domestiky" je osmadvacetiletý Carapaz hodně žhavým favoritem.

Foto: Profimedia.cz

Richard Carapaz

Vincenzo Nibali (Astana)

Sedmatřicetiletý veterán tvrdí, že jeho cílem jsou etapová prvenství. Ale italská média a ještě více tifosi věří, že Nibali bude klíčovým mužem Astany na celkové pořadí. Má nejvíce zkušeností, dvakrát v minulosti Giro vyhrál, k tomu přidal další čtyři umístění na stupních vítězů. Je posledním italským šampionem Maglia Rosa. Hned první týden zřejmě určí ambice žraloka z Mesiny. Na domácí půdě v podobě Etny buď rozfouká plamen naděje na třetí triumf, nebo vyhoří.

Foto: Profimedia.cz

Vincenzo Nibali

Tom Dumoulin (Jumbo-Visma)

Král Gira z roku 2017 a stříbrný muž sezony 2018 se vrací na Grand Tour poprvé od roku 2020, kdy jel Vueltu. O pár měsíců později přerušil kariéru a uvažoval o odchodu do sportovního důchodu. Našel však ztracenou motivaci a chce znovu zažít euforii z velkého triumfu. Jednatřicetiletý mazák letos hodně málo závodil. „Nejde o překážku, málo závodních kilometrů nepředstavuje problém," ujišťuje Dumoulin. Takže pozorně sledujte, jak zvládne úvodní prolog.

Foto: Profimedia.cz

Tom Dumoulin

Tao Hart (Ineos Grenadiers)

Šokoval triumfem před dvěma lety. Minulý rok jej však brzdily pády a zranění. V sedmadvaceti letech pořád patří ke hvězdám pelotonu. Během jarních závodů ukazoval, že hlad po vítězství ani nic ze svého umu neztratil.

Foto: Profimedia.cz

Tao Hart

Alejandro Valverde (Movistar)

Borec s přezdívkou „Střela" nikdy nevyhrál Grand Tour, přestože je mistrem světa i králem klasik. Ve dvaačtyřiceti letech už se zdá být jeho čas na výsluní minulostí. Jenže opakovaně během posledních sezon sbíral výhry v bitvách s cyklisty mladšími o polovinu. A rovněž v probíhající sezoně je jediným mužem sestavy Movistaru, který slavil etapová prvenství i celkový triumf v závodě. Navíc v jeho věku s ním nikdo nepočítá...

Foto: Profimedia.cz

Alejandro Valverde

Kdo je vaším favoritem letošního Giro d'Italia?
Joao Almeida
7,4 %
Richard Carapaz
32,9 %
Vincenzo Nibali
4,8 %
Tom Dumoulin
10 %
Tao Hart
3 %
Alejandro Valverde
9,4 %
jiný jezdec
32,5 %
Celkem hlasovalo 501 čtenářů.

Reklama

Související témata: