Hlavní obsah

Na ME v Grenchenu pojede 16 českých dráhařů, zahájí boj o olympiádu v Paříži

Ve středu začne ve švýcarském Grenchenu mistrovství Evropy v dráhové cyklistice. Během pěti dnů se na šampionátu představí 16 českých reprezentantů, kterým začne boj o olympijské hry 2024 v Paříži. Shodně po osmi závodnících nastoupí do sprinterských i vytrvalostních disciplín. Schází zkušený Tomáš Bábek.

Foto: Sport.cz

Denis Rugovac, ilustrační foto.

Článek

"Máme poměrně mladý tým, hlavně u mužů, takže asi těžko budeme atakovat medailové příčky. Ale určitě do toho všichni jdou s maximálním úsilím, protože Evropa je prvním kvalifikačním závodem směrem k olympiádě v Paříži. Proto se tu sejde opravdu špičková konkurence," uvedl v tiskové zprávě reprezentační trenér Milan Kadlec.

K největším nadějím na přední umístění patří Petra Ševčíková s Kateřinou Kohoutkovou v madisonu, Ševčíková má slibné vyhlídky i ve scratchi. "Je to loňská mistryně Evropy z třiadvacítek ze scratche, takže šanci na pěkný výsledek má určitě i teď. Barbora Němcová a Radovan Štec jsou zase juniorští mistři světa, teď je čeká první srovnání s velkou konkurencí. Uvidíme, jak se s tím dokážou poprat," řekl Kadlec.

Ve Švýcarsku bude scházet pětatřicetiletý Bábek, mistr Evropy z roku 2016 v keirinu a z roku 2020 v závodu na kilometr s pevným startem, ale například i Milan Kadlec, syn reprezentačního kouče. Loňského juniorského mistra světa i Evropy neuvolnil jeho nový silniční tým DSM. "Bude to citelné oslabení, ale nedá se nic dělat. Z hlediska kvalifikace na olympiádu může být klíčové každé umístění, tak se musíme rvát," uvedl trenér Kadlec.

Nominace českých dráhařů na ME v Grenchenu:
Muži:
Jan Voneš (omnium, madison),
Adam Křenek (bodovací závod),
Denis Rugovac (vylučovací závod),
Radovan Štec (scratch, madison),
Dominik Topinka (sprint, keirin, týmový sprint),
Jakub Šťastný (týmový sprint),
Matěj Hytych (1 km s pevným startem),
Robin Wagner (1 km s pevným startem, týmový sprint),
Martin Čechman (keirin, sprint),
ženy:
Petra Ševčíková (omnium, scratch, madison),
Kateřina Kohoutková (madison),
Kristýna Burlová (bodovací závod),
Barbora Němcová (vylučovací závod),
Veronika Jaborníková (týmový sprint, 500 m s pevným startem, keirin, sprint),
Anna Jaborníková (sprint, keirin, týmový sprint),
Natálie Mikšaníková (týmový sprint, 500 m s pevným startem)

Reklama