Hlavní obsah

Na stromech visely jitrnice a v kašně teklo pivo, tak vítali šampióna Štybara

STŘÍBRO

Slavnostně vyzdobené náměstí v západočeském Stříbře, rodišti letošního mistra světa v cyklokrosu Zdeňka Štybara, vítalo ve čtvrtek odpoledne poprvé od zisku titulu v Táboře svého hrdinu. Na stromech před radnicí visely jelítka a jitrnice, v kašně stály připravené sudy piva, kolorit doplňovaly dívky v chodských krojích a mládenci v hornických uniformách.

Foto: Petr Eret, ČTK

Zdeňka Štybara přivítal ve Stříbře kromě stovek příznivců i starosta města Miroslav Nenutil.

Článek

Pětistovka fanoušků a stříbrských občanů nejdříve sledovala jezdce na historickém kole a pak už se dočkala svého šampióna, jehož před radnici přivezl kočár tažený párem vraníků. V tu ránu se spustil rachot z trubek a bubnů třicetičlenného Štybarova fanklubu a nikomu nevadilo, že se ze zatažené oblohy valily sněhové vločky.

Jezdec belgické stáje Fidea potom vystoupil na improvizované podium, kde pokračovaly ovace. Go, Štyby,Go, ozývalo se hromově náměstím. Na počest vítěze Světového poháru a ceněného seriálu Superprestige zazněla slavnostní salva v podání městské ostrostřelecké gardy a pak byl závodník poctěn cenou Občan roku města Stříbra.

„Moc ti Zdeňku děkujeme za všechno, co jsi pro Stříbro udělal. A teď tě čeká povinnost, aby jsi otevřel sudy se zlatavým mokem,“ vyzval šampióna starosta města Miroslav Nenutil. Po splnění úkolu se dostal slavný cyklokrosař ke slovu. „Jsem strašně rád, že se vás tu na moje přivítání sešlo takové množství. Moc vám za to děkuji. Po zisku titulu mám strašně málo času. Život se mi trochu změnil. Mám víc povinností, není to jednoduché, ale na vás si udělám vždycky rád čas,“ pronesl do natěšeného davu.

Zástupy, mezi nimiž postávali i fanoušci z Holých vrchů na mladoboleslavsku, potěšil jezdec žijící s přítelkyní Ine v belgickém Essenu, když prohlásil, že je srdcem stále Stříbrňák a v Belgii má jen svou kancelář...

Reklama