Hlavní obsah

Náplast pro Pogačara. V těžké etapě porazil ve sprintu vítěze Tour Vingegaarda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nic to nezměnilo na celkovém pořadí, ale je to pro něj alespoň malá náplast za „výbuch“ ve středeční etapě. Slovinec Tadej Pogačar díky závěrečnému sprintu, v němž porazil i Jonase Vingegaarda, vyhrál těžkou 20. etapu Tour de France, která byla plná horských prémií i nadšených fanoušků. V cíli se samozřejmě usmíval také Dán Vingegaard, který uhlídal pozici a při nedělním dojezdu do Paříže si tak bude moct s týmovými parťáky připíjet šampaňským na obhajobu titulu z Tour. Ital Giulio Ciccone si pak definitivně zajistil vítězství ve vrchařské soutěži.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih 20. etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Jedinou zásadní nezodpovězenou otázkou před sobotní etapou bylo, kdo získá puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře. Zda jeho držení uhájí Giulio Ciccone, či mu ho v poslední možnou chvíli sebere Felix Gall. Byť Rakušan sám tvrdil: „Ne, puntíkatý dres není mou prioritou." Nicméně jelikož šlo o horskou etapu s řadou náročných stoupání, těch možností bylo víc než dost.

Ovšem Ital Ciccone vyhrál hned první vrchařskou prémii, přidal i triumf na druhé a třetí, čímž ona otázka byla poměrně rázně zodpovězena. A když jako první dorazil i na tu čtvrtou, vítězně zvedl ruce a ve tváři se mu vyloudil úsměv.

Do velkých problémů se naopak po první vrchařské prémii dostal Carlos Rodríguez, jenž ve sjezdu ošklivě spadl. Sedřel se, z obočí i kolen mu crčela krev, nicméně statečně se rval dál, aby se udržel v celkové první pětce. V podobných potížích a prakticky na stejném místě se ocitl také Sepp Kuss, celkově devátý, jenž připomínal v kraji Johanky z Arku vojáka po těžké bitvě.

Ale trable ustáli.

A tak (nejen) celá Francie hleděla na čelo. Thibaut Pinot co chvíli na asfaltu viděl napsané své příjmení i povzbuzující vzkazy. A taky slova díků. Aby ne, je cyklistický miláček Francie, teď šlape na své poslední Tour, protože po sezoně opustí svět závodů, aby pro změnu dřel na farmě. A v sobotu moc toužil dát svému cyklistické „adieu" i vítěznou a nezapomenutelnou tečku.

Nebylo to beznadějné. Zaútočil v předposledním kopci, za frenetického křiku příznivců si vyjel náskok půlminuty, udržel ho i v následném sjezdu, ale v závěrečném výstupu o něj přišel.

Zezadu se totiž přiřítila silná skupina Vingegaard, Pogačar a Gall, s kterou nešlo držet tempo. Až pět kilometrů před cílem se k nim připojila dvojčata Yatesova a pětice super jezdců se hnala k cíli. V něm měl nejvíc sil Pogačar i díky pomoci týmového parťáka Adama Yatese. Druhý skončil Gall, třetí Vingegaard.

"Dnes to po dnech trápení bylo dobré od začátku do konce. Jsem přešťastný. Čekal jsem, že se Adam dotáhne, a když se tak stalo, odvedl pro mě dobrou práci. Konečně jsem se rozjel, takže bychom mohli dát na Tour ještě čtvrtý týden," uvedl Pogačar.

Ne, v neděli je konec!

Cyklistický závod Tour de France - 20. etapa (Belfort - Le Markstein Fellering, 133,5 km):
1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 3:27:18
2. Gall (Rak./AG2R-Citroën)
3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma)
4. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) všichni stejný čas
5. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -7
6. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic) -33
Průběžné pořadí:
1. Vingegaard 79:16:38
2. Pogačar -7:29
3. A. Yates -10:56
4. S. Yates -12:23
5. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -12:57
6. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -13:27

Reklama

Související témata: