Hlavní obsah

Nibali byl na policii kvůli pádu na Tour. Žádá náhradu škody

Italský cyklista Vincenzo Nibali usiluje o náhradu škod, které mu způsobil jím nezaviněný pád na Tour de France. O víkendu strávil tři hodiny na policii ve francouzském městečku Modane hned u italských hranic, aby poskytl svědectví k celé záležitosti.

Foto: Profimedia.cz

Italský cyklista Vincenzo Nibali usiluje po nezaviněném pádu na Tour de France o náhradu škod.

Článek

Populárního Žraloka z Messiny doprovázel podle listu Gazzetta dello Sport jeho právník Fausto Malucchi. Za asistence překladatele ho zpovídala trojice policistů. "Byli jsme ohromeni, jak precizně a do detailů celé vyšetřování probíhá," řekl deníku Malucchi.

Nibali, jenž ve středu oslaví čtyřiatřicetiny, musel ze 105. ročníku nejslavnějšího etapového závodu světa odstoupit po 12. etapě z průběžné čtvrté příčky. Řídítka se mu zachytila za řemínek od fotoaparátu jednoho z fanoušků u trati. Kvůli tvrdému pádu, při němž si zlomil obratel, podal hned po incidentu formální žalobu.

Předmětem žaloby je náhrada škod, neboť Nibali nebyl bez šance na pátý triumf z Grand Tours v kariéře, během níž dokázal vyhrát již všechny tři. Na Tour slavil v roce 2014. Vyšetřování pokračuje s cílem zjistit, kdo byl za karambol zodpovědný. Podle Nibaliho stáje Bahrajn-Merida se povědomí o značce v případě úspěchu na Tour může zvednout o 60 až 70 procent.

Kdo nese zodpovědnost?

Cyklistův právní zástupce vyzdvihl, jak velký rozdíl je v bezpečnostním zajištění na Giru d'Italia a právě Tour. Zatímco při výstupu na Monte Zoncolan vytvoří řetěz vytvořený dobrovolníky bariéru mezi závodníky a diváky, během stoupání na Alpe d'Huez v průběhu Staré dámy dochází ke kontaktu jezdců a diváků.

A Nibali se stájí Bahrajn-Merida věří, že organizátor Tour, jímž je společnost ASO, je právě proto za incident zodpovědná. Přestože hlavní vinu nesou neukáznění diváci. S ohledem na sledovanost závodu by došetření celé věci nemělo být obtížné. Policie má k dispozici fotografie, videonahrávky, ale také očité svědky.

Uzdravený Nibali se mezitím již vrátil do pelotonu a absolvoval zbylé hlavní vrcholy sezony Vueltu a mistrovství světa v Rakousku, kde dojel v silničním závodě devětačtyřicátý.

Reklama

Související témata: