Hlavní obsah

Nibali ovládl horskou časovku a vede Giro už o čtyři minuty

Polsa

Vítězstvím v horské časovce potvrdil italský cyklista Vincenzo Nibali pozici krále letošního Gira d'Italia a výrazně zvýšil svůj náskok před závěrečnými třemi etapami. Před Australanem Cadelem Evansem, kterému časovka nevyšla, má náskok už 4:02 minuty.

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

Ital Vincenzo Nibali zvýšil na Giru v čele svůj náskok

Článek

Před 18. etapou dělila vedoucí dvojici závodu minuta a 26 sekund a Nibali věřil, že na předloňského vítěze Tour de France pár desítek sekund najede. Výsledek nejspíš předčil i jeho očekávání.

Nejlepší jezdci na závěr čtvrtečního programu absolvovali 20 kilometrů z velodromu Mori do lyžařského střediska Polsy ve výšce 1205 metrů nad mořem v dešti. Nibaliho však nepřízeň počasí na cestě za prvním etapovým triumfem v letošním ročníku a celkově třetím na Giru nezastavila.

"Mám teď solidní náskok, takže následující dvě etapy můžu jet ve větší pohodě. Už bychom to měli dotáhnout až do konce," řekl Nibali, jenž v závěrečných kilometrech dojížděl Evanse. "Byla to pro mě motivace navíc. Překvapilo mě, že na tom není lépe. Když se rozpršelo, byl jsem opatrnější v zatáčkách."

Sánchez: Porazit Nibaliho? Mission impossible

Druhému Španělovi Samuelu Sánchezovi nadělil 58 sekund, třetí Ital Damiano Caruso ztratil minutu a 20 sekund. Evans obsadil až 25. místo s odstupem 2:36 na Nibaliho, který po triumfu na Vueltě v roce 2010 míří za titulem z další Grand Tour. Evansovi se na rozdíl deseti sekund přiblížil Kolumbijec Rigoberto Urán, který zajel šestý čas.

"Čekal jsem to lepší, ale na druhou stranu jsem neměl před Girem ideální přípravu. Jedu tady hlavně kvůli tréninku na Tour de France a druhé místo není tak špatné. Nibali je šampión, vyčnívá nade všemi. Zaslouží si vyhrát," prohlásil Evans.

Sánchez doufal, že by mohl poprvé na Giru vyhrát etapu, ale Nibali startující jako poslední jeho sny rozcupoval. "Škoda, skoro to vyšlo. Ale nakonec jsem spokojený. Zajel jsem dobře, nestačilo to jen na lídra. Porazit dneska Nibaliho byla mission impossible," uvedl olympijský vítěz z Pekingu v závodu s hromadným startem.

V těsném souboji o nejlepšího mladého jezdce znovu získal lehce navrch Polák Rafal Majka, který skončil pátý. V průběžném hodnocení soutěže o bílý trikot se vrátil před Kolumbijce Carlose Betancurta, kterého porazil o sedm sekund.

Nyní čekají peloton dvě dolomitské etapy, které však museli pořadatelé upravit kvůli zimnímu počasí v horách. V pátek bude Giro nakonec ochuzeno o stoupání do průsmyků Gavia (2618 m) a Stelvio (2758 m). Pojede se na Passo Tonale a Passo Castrin, místo 139 km bude etapa s cílem v Ponte di Legno měřit 160 km.

Cyklistický závod Giro d'Italia:
18. etapa Mori - Polsa (časovka jednotlivců 20,6 km):
1. Nibali (It./Astana) 44:29
2. S. Sánchez (Šp./Euskaltel) -58
3. Caruso (It./Cannondale) -1:20
4. Scarponi (It./Lampre) -1:21
5. Majka (Pol./Saxo-Tinkoff) -1:25
6. Urán (Kol./Sky) -1:26
7. Betancur (Kol./AG2R) -1:32
8. Clement (Niz./Blanco) -1:36
9. Cataldo (It./Sky) -1:41
10. Di Luca (It./Vini Fantini) -1:52.
Průběžné pořadí:
1. Nibali 73:55:58
2. Evans (Austr./BMC) -4:02
3. Urán -4:12
4. Scarponi -5:14
5. Niemiec (Pol./Lampre) -6:09
6. Majka -6:45
7. Betancur -6:47
8. Santambrogio (It./Vini Fantini) -7:30
9. Intxausti (Šp./Movistar) -8:36
10. S. Sánchez -9:34.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články