Hlavní obsah

Nibali udržel vedení na Vueltě a prvenství mu už zřejmě neunikne

Ital Vincenzo Nibali je prakticky jistým vítězem cyklistické Vuelty. V předposlední etapě dojel do cíle ve stejném čase jako vítězný Španěl Ezequiel Mosquera, jenž se marně snažil svému sokovi ujet a zlikvidovat manko 50 sekund. Nibali má před nedělním závěrem závodu náskok 41 sekund, který už v rovinatém dojezdu do Madridu s největší pravděpodobností neztratí.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Vincenzo Nibali má na Vueltě blízko k vítězství.

Článek

Sobotní etapa s pekelným závěrečným stoupáním na Bola den Mundo do výšky 2250 metrů byla poslední šancí elitních vrchařů vzít Nibalimu červený trikot. Zhruba pět kilometrů před cílem se přední skupina začala trhat a Mosquera si vytvořil mírný náskok. Na horské cestě z panelů měl však Nibali svého soka stále na dohled a při až dvacetiprocentním stoupání neztratil.

V závěrečných metrech se dokonce na Mosqueru dotáhl a oba dojeli do cíle zahaleného v mlze společně. Pětadvacetiletý Nibali si v neděli připíše první velké vítězství z třítýdenního závodu. Výrazně mu k němu pomohl také kolega z týmu Liquigas Roman Kreuziger, jenž pro něj odváděl "černou" práci především v horách. Dnes dojel český cyklista patnáctý se ztrátou minuty a půl.

"Opravdu jsem dost trpěl při tom stoupání. Ale nepanikařil jsem, ani když mi ujel. Věděl jsem, že mám pořád náskok. Jsem teď obrovsky spokojený, že jsem vyhrál tuhle Vueltu," radoval se Nibali.

V závěrečných metrech se dokonce na Mosqueru dotáhl a oba dojeli do cíle zahaleného v mlze společně. "Útočil jsem, abych vyhrál Vueltu, ne pouze tuto etapu. Dal jsem do toho všechno a po projetí cílem jsem byl úplně mrtvý. Byl jsem i trochu nervózní, ale to on asi taky, protože mohl přijít o víc než já. Nevěděl jsem, jaký máme mezi sebou odstup, neboť diváci tolik křičeli," popsal atmosféru posledních kilometrů Mosquera.

Velký úspěch na Vueltě si připíše také slovenský cyklista Peter Velits, jenž udržel před závěrečnou etapou třetí příčku v průběžné klasifikaci.

20. etapa San Martín de Valdeiglesias - Bola del Mundo (172,1 km)
1. Mosquera (Šp.) 4:45:28, 2. Nibali (It.) -1, 3. Rodríguez (Šp.) -23, 4. F. Schleck (Luc.) -35, 5. Tondo (Šp.) -39, 6. Roche (Ir.) -42, 7. Nieve (Šp.) -50, 8. P. Velits (SR) -52, 9. Le Mevel -55, 10. Di Gregorio (oba Fr.) -1:00, ...15. Kreuziger (ČR) -1:32.
Průběžné pořadí: 1. Nibali 85:16:05, 2. Mosquera -41, 3. P. Velits -3:02, 4. Rodríguez -4:20, 5. F. Schleck -4:43, 6. Tondo -4:52, 7. Roche -5:03, 8. Sastre (Šp.) -6:06, 9. Danielson (USA) -6:09, 10. L. Sánchez (Šp.) -7:33, ...26. Kreuziger -36:26.

Reklama

Související témata: