Hlavní obsah

Nibali ukončí po sezoně cyklistickou kariéru

Sedmatřicetiletý italský cyklista Vincenzo Nibali ukončí po sezoně kariéru, během které dokázal jako jeden ze sedmi jezdců vyhrát Tour de France, Giro d'Italia i Vueltu. Své rozhodnutí dnes oznámil v cíli páté etapy Gira, která končila v jeho rodišti Messině.

Foto: Facebook

Vincenzo Nibali ukončí kariéru.

Článek

"Bylo to hodně emotivní jet tady v Messině, kde žiju, mám rodinu a přátele. Byl to pro mě náročný den. Dlouho jsem na tuhle etapu čekal. Je to moje město, kde to všechno začalo. Jedu Giro naposledy," řekl Nibali, který italskou Grand Tour vyhrál v letech 2013 a 2016. Na Tour triumfoval v roce 2014 a Vueltu ovládl v roce 2010.

Na slavných třítýdenních závodech posbíral "Žralok z Messiny" i 15 etapových prvenství. "Tohle je moje poslední Giro a poslední sezona. Je načase to ukončit. Dlouho jsem tomu dával hrozně moc, je ta pravá chvíle," dodal se slzami v očích.

Profesionální kariéru zahájil v roce 2005 v týmu Fassa Bortolo. Od další sezony jezdil za stáj Liquigas, kde se potkal i s Romanem Kreuzigerem. Pak oblékal dres Astany, do které se vrátil v této sezoně.

Na posledním Giru v kariéře mu nevyšla úterní etapa s výjezdem na Etnu, v níž ztratil téměř pět minut na vítězného Němce Lennarda Kämnu. V celkovém pořadí mu patří 30. příčka s mankem přes čtyři minuty na vedoucího Španěla Juana Pedra Lópeze.

Reklama

Související témata: