Hlavní obsah

Nibali v "zimní" etapě zvýšil svůj náskok v čele Gira

Bardonecchia

Čtrnáctou etapu Gira d'Italia ovlivněnou téměř zimním počasím vyhrál v chladu a za deště smíšeného se sněhem italský cyklista Mauro Santambrogio. Domácí závodník porazil v závěrečném stoupání v Bardonecchii krajana Vincenza Nibaliho, jenž zvýšil své vedení v průběžném pořadí.

Foto: Gian Mattia D´Alberto, ČTK/AP

Italský cyklista Vincenzo Nibali.

Článek

Vítězem dne nicméně bylo počasí, které donutilo organizátory na poslední chvíli ke změně trasy. Kvůli pěticentimetrové sněhové pokrývce bylo ze sobotního itineráře vyškrtnuto stoupání do zimního střediska Sestriére a po odklonění trasy museli cyklisté absolvovat dvanáct kilometrů navíc na celkových 181 km.

Počasí výrazně ovlivnilo i televizní přenos, v němž se živé záběry cyklistů objevily poprvé až několik set metrů před cílem z pevných kamer v cíli. Jak první se z mlhy na vrcholu vynořil Santambrogio následovaný Nibalim, jenž ani o vítězství nespurtoval.

"Jakmile Vincenzo v kopci nastoupil, snažil jsem se pouze držet jeho zadního kola a na vítězství jsem vůbec nemyslel. Když jsme však oba vyložili karty a vytvořili si velký náskok, podařilo se mi dosáhnout na výhru," radoval se Santambrogio. "S tím deštěm, mrazem a sněhem to byla jedna z nejtěžších etap, jakou jsem kdy jel. Všichni trpěli," dodal osmadvacetiletý Ital.

Nibali: Hlavní roli hrála zima

Třetí dojel s odstupem devíti sekund Kolumbijec Carlos Betancur, na pátém a šestém místě nabrali půlminutovou ztrátu největší Nibaliho soupeři Rigoberto Urán a Cadel Evans. Australan Evans má na druhé pozici odstup 1:26, třetí Kolumbijec Urán zaostává za Nibalim 2:46 minuty. Santambrogio se díky vítězství posunul na čtvrtou příčku.

"Věděl jsem, že poslední dva kilometry budou nejtěžší, takže jsem do toho šel a snažil se nasbírat co nejvíc sekund na své rivaly," popsal svou taktiku Nibali. "Hlavní roli v sobotu hrála zima. Myslím, že to ovlivnilo všechny," dodal lídr.

Kvůli sněžení v horských oblastech hrozilo, že se změní také trasa nedělní patnácté etapy, která zavede peloton do Francie. Nakonec však po dohodě s místními úřady bude etapa zkrácena jen o 4,25 km a nebude se končit na vrcholu Galibieru, ale o něco níž u památníku bývalé italské hvězdy Marka Pantaniho.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 14. etapa: Cervere - Bardonecchia (181 km):
1. Santambrogio (It./Vini Fantini) 4:42:55
2. Nibali (It./Astana) stejný čas
3. Betancur (Kol./AG2R) -9
4. S. Sánchez (Šp./Euskaltel) -26
5. Urán (Kol./Sky) -30
6. Evans (Austr./BMC)
7. Pozzovivo (It./AG2R)
8. Kiserlovski (Chorv./RadioShack) všichni -33
9. Colbrelli (It./Bardiani Valvole) -55
10. Caruso (It./Cannondale) -58.
Průběžné pořadí:
1. Nibali 57:20:52
2. Evans -1:26
3. Urán -2:46
4. Santambrogio -2:47
5. Scarponi (It./Lampre) -3:53
6. Niemiec (Pol./Lampre) -4:55
7. Pozzovivo -5:02
8. Majka (Pol./Saxo-Tinkoff) -5:32
9. Betancur -5:39
10. Intxausti (Šp./Movistar) -5:41.

Reklama

Související témata: