Hlavní obsah

Nibali vyhrál první etapu na Giru, novým lídrem je Arroyo

ASOLO

Cyklista Vicenzo Nibali dnes vyhrál po sólovém úniku poprvé v kariéře etapu na Giru d'Italia a postaral se o třetí italské vítězství na domácím závodě za sebou. Ve 14. etapě přišel o růžový trikot lídra Australan Richie Porte, jehož v čele vystřídal Španěl David Arroyo.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Vincenzo Nibali (vpravo) se svým týmem během čtvrté etapy Giro d'Italia

Článek

Jeden z favoritů na celkový triumf Nibali dojel po 202 km do cíle v Asolu s náskokem 23 sekund před trojicí pronásledovatelů. Tu vedl jeho krajan a kolega z týmu Liquigas Ivan Basso, jenž ve spurtu porazil dalšího Itala Michele Scarponiho a australského mistra světa Cadela Evanse.

Pátý dokončil osamocen s odstupem 1:34 zkušený Kazach Alexandr Vinokurov, další minutu zpět byla větší skupina pronásledovatelů s dosud druhým Arroyem. Ten se dostal do průběžného vedení o 39 sekund před Porteho, jenž nestačil ve stoupání na Monte Grappa a ztratil téměř pět minut.

Právě v náročném výstupu a následném sjezdu rozhodl o svém premiérovém individuálním triumfu na jedné z velkých Tour týmový kolega Romana Kreuzigra Nibali, jehož pak na rovině čekala do cíle mnohakilometrová časovka.

Další změny v průběžném pořadí by měla přinést nedělní horská etapa se závěrečným stoupáním na Monte Zoncolan.

Giro d'Italia, cyklistický etapový závod - 14. etapa (202 km):
1. Nibali 4:57:51, 2. Basso, 3. Scarponi (všichni It.), 4. Evans (Austr.) všichni -23, 5. Vinokurov (Kaz.) -1:34, 6. Samojlov (Běl.), 7. Mollema (Niz.), 8. Cunego (It.), 9. Gerdemann (Něm.), 10. Pinotti (It.) všichni -2:25.
Průběžné pořadí:
1. Arroyo (Šp.) 61:22:54, 2. Porte (Austr.) -39, 3. Tondó (Šp.) -2:12, 4. Kiserlovski (Chorv.) -2:35, 5. Gerdemann -3:52, 6. Sastre (Šp.) -5:27, 7. Wiggins (Brit.) -6:32, 8. Nibali -6:51.

Reklama

Související témata: