Hlavní obsah

Ó hory! Etapovému triumfu při Tour byl König blízko. Už nebylo kam se schovávat, říkal v cíli

Kopce jakoby mu dodávaly sílu a sebevědomí. Český cyklista Leopold König nějakých jedenáct kilometrů před cílem třinácté etapy Tour de France šlápl do pedálů a ujížděl soupeřům. Ve stoupání, jak jinak. Nakonec z toho bylo třetí místo. Za lídrem závodu Vincenzem Nibalim z Itálie a Polákem Rafalem Majkou, který se dlouho vezl za českým závodníkem německé stáje NetApp.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Leopold König byl jedním z hrdinů třinácté etapy Tour. Za ním Polák Rafal Majka.

Článek
Fotogalerie

"Dneska přišly první opravdické hory a už nebylo kam se schovávat. Chtěl jsem každopádně zaútočit a udělal jsem to nakonec dřív, než jsem plánoval," uvedl König na týmovém webu.

V pro něj zaslíbeném kopcovitém terénu se cítil dobře, to bylo patrné z televizních záběrů. Přiznával to i sám. "Tak jsem to zkusil. Soupeři za mnou hned nevyrazili a rychle jsem získal malý náskok. Pak už jsem věděl, že musím jet naplno až do konce a vydat ze sebe úplně všechno," líčil.

König živil naději na první český etapový triumf na Tour od roku 2001, kdy Ján Svorada vyhrál v hromadném spurtu závěrečný úsek s cílem na Champs-Élysées. Nakonec k životnímu vítězství z loňské Vuelty přidal další excelentní výsledek.

"Samozřejmě bych etapu rád vyhrál, ale vydržet s Nibalim je těžké," poznamenal. "I tak jsem s výsledkem naprosto spokojený," pokračoval šestadvacetiletý jezdec.

Vysloužil si pochvalu od sportovního ředitele druhodivizní stáje Enrica Poitschkeho. "Bylo vidět, že Leo byl dneska jeden z nejlepších. Samozřejmě je škoda, že to nestačilo na vítězství. Byli jsme neuvěřitelně blízko, ale třeba to ještě přijde v příštích dnech. Nibali byl lepší, ale jestli se bude soustředit na celkové pořadí, může se ještě naskytnout další šance, abychom si splnili cíl a vyhráli etapu," řekl Poitschke.

Reklama

Související témata: