Hlavní obsah

Obhájce Pogačar vlétl do žlutého, byť se děsil, že sesazeného lídra Tour nedojede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úřadující šampion Tour de France Tadej Pogačar se oblékl do žlutého trikotu lídra závodu! Slovinec z formace UAE Emirates ovládl šestou etapu a bonifikace za výhru mu zaručila průběžné vedení. Z pozice lídra sesadil Wouta van Aerta, který většinu dne prožil v úniku a jeho snaha byla zmařena až deset kilometrů před cílem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slovinec Pogačar už vede Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek

„Abych byl upřímný, v jednu chvíli jsem si myslel, že ani nebudeme schopní Wouta dojet a on vyhraje etapu. Ale nakonec byl peloton silnější," vystihl dění v nejdelší etapě letošního ročníku třiadvacetiletý Tadej Pogačar.

Šampion Tour de France z předešlých dvou ročníků vyhrál po famózním finiši sedmou etapu nejslavnějšího závodu planety posedmé v kariéře. „Chtěl jsem vyhrát etapu, to byl můj cíl. Fakt, že jsem poskočil do trikotu lídra je jen bonus," tvrdil Pogačar.

Wout van Aert po vítězství v úterní etapě a neuvěřitelné stíhací jízdě při středečním dni na kostkách z Pekla severu od začátku útočil až se dokázal dostat do úniku. „Bylo to naprosto šílené. Celé první dvě hodiny, kdy se jelo průměrem přes padesát kilometrů. A ještě šel nejsilnější chlap pelotonu do úniku a hodně týmů se muselo na špici vystřídat, aby jej dostihly," vyzdvihl Pogačar kvality Wouta van Aerta.

Belgičan jel 135 kilometrů v úniku. Nejprve odpadl Fuglsang, třicet kilometrů před cílem i Simmons. „Nechtěli jsme jako tým v tak dlouhé etapě kontrolovat závod, proto jsme se rozhodli pro únik. A protože jsme ujeli jen ve třech, hned jsem tušil, že bude nemožné dojet až do cíle. Ale chtěl jsem uctít maillot jaune a sdílet jeho výjimečnost s fanoušky," vyprávěl Wout van Aert, který byl dostižen až deset kilometrů před cílem.

„Bylo skvělé jezdit ve žlutém trikotu a moc jsem si to užil. Stejně si teď užiju i ten zelený dres. A budu pomáhat klukům z týmu v boji o celkové pořadí," uzavřel Wout van Aert čtyři dny trvající jízdu v trikotu lídra.

V závěrečných krátkých kopcích se spustila lavina útoků. Klíčový okamžik přišel pár set metrů před cílem, kdy na Rogličův nástup dokázal reagovat Pogačar a skvělým finišem setřásl všechny soupeře.

„Nebyl to ale úplně typický spurt. Poslední dvě stoupání byla hodně tvrdá. Dostal jsem se vysoko nad obvyklou hranici tepové frekvence, ale měl jsem dobré nohy," říkal Pogačar po etapě, kterou proletěl rychlostí 49,4 kilometrů v hodině.

Těšil se na páteční pokračování závodu s dojezdem na Planinu krásných dívek, kde při debutu na Tour před dvěma lety v poslední možný okamžik ovládl celkovou klasifikaci. „Doufám, že i tentokrát budou zážitky jenom pozitivní," culil se mladý Slovinec.

Reklama