Hlavní obsah

Parťák, nebo zrádce? Absolutně bizarní, zděsil se zapovězený cyklistický král

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Virtuálně jel ve žlutém dresu. Neilson Powless z týmu EF Education-EasyPost se už mohl laskat myšlenkami na maillot jaune. Nejprestižnější dres světa cyklistiky, který označuje lídra Tour de France. V páté etapě největšího závodu planety byl v úniku, k ruce měl týmového kolegu a všichni favorité byli vzadu s dostatečným odstupem. A v problémech.

Ital Alberto Bettiol (vlevo) v čele skupinky pronásledovatelů rozjel tempo pro Tadeje Pogačara, přestože měl v úniku parťáka bojujícího o žlutý dres.

Článek

Mathieu van der Poel vybouchl. Jonas Vingegaard měl defekt a musel ho zachraňovat aktuální lídr Wout van Aert, který jen o chvíli dříve padl k zemi. Primož Roglič spadnul a vykloubil si rameno. Caleb Ewan spadl. Ben O´Connor po defektu ztratil tolik, že neměl nárok bojovat o pořadí. Peter Sagan po pádu jen dojížděl. Trpěli i další favorité na etapové vítězství či boj o celkové pořadí.

Pětadvacetiletý Američan Neilson Powless potřeboval maličkost. Najet co nejvíce času na závodníky roztroušené v několika skupinách na trase. A v ideálním případě ještě vyhrát etapu, za což by měl deset vteřin bonifikace.

Jenže ve skupině nejbližších pronásledovatelů se odehrálo naprosto absurdní divadlo. Alberto Bettiol, týmový kolega Powlesse a Nielssona šlapajících v úniku, drtil do pedálů obrovským tempem, čímž pomáhal Tadeji Pogačarovi. Obhájce vítězství z UAE Emirates díky obrovské akceleraci skupiny v jednom okamžiku živil naději, že se dotáhne na úplné čelo. Jeho zrychlení nutilo k naprosto ohromující stíhačce i Wouta van Aerta ve žlutém trikotu, který táhl Vingegaarda, s nímž Jumbo Visma počítá pro celkové pořadí.

Posun Powlesse do čela průběžného pořadí by představoval obrovskou dávku sebevědomí pro celý tým Education First. Navíc pochopitelně i příliv bodů potřebných k odvrácení sestupu týmu z World Tour a s tím související ekonomické devastace.

Bettiol má sice kontrakt v Education First i pro příští rok, ale v případě sestupu mimo World Tour by asi hledal uplatnění jinde. Však se také v zákulisí nesou zvěsti o vážných problémech v soudržnosti týmu. Komentátoři na Tour de France spekulují, že jezdci už se poohlíží po smlouvách v jiných týmech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dramatickou 5. etapu Tour ovládl Australan ClarkeVideo: sntv

Každopádně mladý Američan o pouhých třináct vteřin zůstal průběžně druhý. Podíl na marném pokusu skočit do žlutého nese i Bettiol. „Byla to jedna z nejbizarnějších věcí, které jsem kdy v cyklistice viděl. Zejména s ohledem na skutečnost, že měl v úniku dva týmové kolegy, z nichž jeden myslí na celkové vedení v závodě," komentoval situaci Lance Armstrong, který v minulosti Tour de France sedmkrát vyhrál, ale organizátoři mu zpětně všechny triumfy odebrali kvůli používání dopingu.

„Je nepochopitelné, že se přesunul do přední části stíhací skupiny, začal tvrdě dupat do pedálů, něco řešil s Pogačarem a následně zkontroloval, zda má Tadeje na svém zadním kole," podivoval se Armstrong. "Už sedí v letadle a je na cestě pryč?" poznamenala s nadsázkou kontroverzní legenda.

"Nu. Dnešní pozávodní mítink bude asi zajímavý," vystihl dokonale situaci šéf týmu Education First Jonathan Vaughters bezprostředně po závodě na svém twitteru. „Jsem šťastný, že jsem se vyhnul všemu chaosu na trati a dostal se do úniku. Podařilo se mi významně poskočit v celkovém pořadí, což je skvělý bonus," komentoval velmi zdrženlivě pátou etapu samotný Neilson Powless. Dostane ještě další šanci obléknout se do žlutého trikotu?

Reklama